Katarzynka
Zapraszamy do odkrycia smaku wyjątkowego ciasta – Katarzynki. Ta tradycyjna, co nie oznacza mniej wyrafinowana, polska propozycja jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania rodzinne. Katarzynka to rozpływające się w ustach, aksamitne ciasto, które kryje w sobie słodką niespodziankę w postaci warstwy białego sera. Ta unikalna kombinacja kusząco kontrastuje z miękką i lekką strukturą ciasta. Ciesząc się ciastem Katarzynka, poczujesz ciepło domowego pieczenia i prawdziwie polskie smaki. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania tej wyjątkowej propozycji. Zgromadź swoich bliskich i przygotuj wspólnie niepowtarzalne ciasto Katarzynka z serem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- SKŁADNIKI NA BISZKOPT
- – 4 JAJKA
- – 1/2 SZKL CUKRU
- – 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- – 3/4 SZKL MĄKI PSZENNEJ
- – 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
- SKŁADNIKI NA RESZTĘ CIASTA
- – 3 paczki pierników „Katarzynek”
- – 0,65-1 kg serka na sernik
- – 0,60ml. śmietany kremówki 30%
- – 0,5szkl. cukru pudru
- – 3 łyżeczki żelatyny
- – dżem porzeczkowy
- SKŁADNIKI POLEWY:
- – 1 gorzka czekolada
- – 200 ml. śmietany kremówki 30%
- – 1 łyżeczka żelatyny
Katarzynka – jak zrobić?
- BISZKOPT:
BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ, DODAĆ CUKIER, NASTĘPNIE ŻÓŁTKA. NA KONIEC DELIKATNIE WMIESZAĆ WYMIESZANE WCZEŚNIEJ SYPKIE SKŁADNIKI.
CIASTO WYLEWAMY NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PERGAMINEM. PIECZEMY W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 30min. (DO SUCHEGO PATYCZKA). - WYKONANIE:
1) Na wystudzony biszkopt rozsmarowujemy dżem.
2) Ser zmiksować.
3) Śmietanę (60ml) ubijamy z c.pudrem. Do ubitej, stopniowo dodajemy ser i żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzącej wody, miksując na niskich obrotach. (dolewamy żelatynę wystudzoną).
4) Połowę masy serowej rozsmarowujemy na biszkopcie z dżemem, na to układamy pierniki i wylewamy resztę sera.
5) Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.
6) Śmietanę (200ml) z czekoladą chwilę gotujemy, do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w około 2 łyżkach wrzącej wody.
Gdy czekolada przestygnie, delikatnie wylewamy ją na ciasto.
Katarzynka – dodatkowe informacje
Ciasto katarzynka z serem trzymamy w lodówce.