Kasza gryczana z suszonymi grzybami i z cebulą

Kasza gryczana z suszonymi grzybami i z cebulą

Poszukujący pysznego, zdrowego i sycącego dania na pewno docenią ten przepis na kaszę gryczaną z suszonymi grzybami i cebulą. Jest to idealny posiłek dla tych, którzy lubią łączyć prostotę i naturalność składników z wyrazistym smakiem. Wykorzystanie kaszy gryczanej daje poczucie sytości, a jednocześnie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Suszone grzyby znamienicie podkreślają charakter tego dania, nadając mu intensywnego aromatu i smaku, a cebula dodaje mu ostrości. Ten przepis świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.

Składniki:

  • torebka (100g) prażonej kaszy gryczanej
  • 5-6 sztuk suszonych grzybów leśnych
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • pieprz mielony
  • szczypta zmielonych suszonych grzybów do smaku

Kasza gryczana z suszonymi grzybami i z cebulą – jak zrobić?

  1. Grzyby suszone włożyć do garnka i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 15 minut. Dolać bulion i gotować ok 20 minut, aż grzybki zmiękną.
    Kasze ugotowac w wodzie, potem odstawic na kilkanascie minut 15 minut by kasza kasza wciągnie wodę.
    Cebule obrać i drobno pokroić. Grzyby równiez drobno pokroić -w kostkę i dodać na patelnie. Wszystko wymieszać i chwilkę podsmażyć. Na koniec dodać masło, ugotowaną kaszę i doprawić pieprzem, i szczypta suszonych zmielonych grzybów, smacznego:)

Kasza gryczana z suszonymi grzybami i z cebulą – dodatkowe informacje

Jest to smaczny dodatek do dań mięsnych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kasza gryczana niepalona na słodko
Następny przepis: Kasza gryczana z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode