Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym to prawdziwe połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Kasza o orzechowym aromacie idealnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka, a sos śmietanowy dodaje całości kremowej gładkości. To danie, które świetnie nadaje się na obiad czy kolację. Głównym składnikiem jest pomocny w diecie kasza gryczana, obfitująca w białko oraz błonnik. Towarzyszy mu soczyste mięso z kurczaka, które dostarcza cennych białek. Nieodłącznym elementem jest sos śmietanowy, dodający potrawie delikatności. Wykorzystanie tych składników gwarantuje pyszny i zdrowy posiłek.

Składniki:

  • 2 torebki kaszy gryczanej,

    500 g filetów z kurczaka,

    250 ml śmietanki 12%,

    150 ml wody,

    2 łyżki mąki,

    1 łyżka suszonej pietruszki,

    1 łyżka suszonego kopru,

    przyprawa do kurczaka,

    sól, pieprz,

    4 łyżki oleju.

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym – jak zrobić?

  1. Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu.
  2. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na gorącym oleju na złoty kolor.
  3. Wodę i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy zioła i przyprawy. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy usmażone mięso. Sos doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany sosem polewamy ugotowaną kaszę. Smacznego 🙂

Sos z kurczaka do kaszy.

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje

Aby kasza (lub ryż) nie była sucha, podczas gotowania zamiast soli do wody należy dodać kostkę rosołową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kasza gryczana z jajkiem
Następny przepis: Kasza jaglana na słodko z owocami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode