Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym
Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym to prawdziwe połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Kasza o orzechowym aromacie idealnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka, a sos śmietanowy dodaje całości kremowej gładkości. To danie, które świetnie nadaje się na obiad czy kolację. Głównym składnikiem jest pomocny w diecie kasza gryczana, obfitująca w białko oraz błonnik. Towarzyszy mu soczyste mięso z kurczaka, które dostarcza cennych białek. Nieodłącznym elementem jest sos śmietanowy, dodający potrawie delikatności. Wykorzystanie tych składników gwarantuje pyszny i zdrowy posiłek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej,
500 g filetów z kurczaka,
250 ml śmietanki 12%,
150 ml wody,
2 łyżki mąki,
1 łyżka suszonej pietruszki,
1 łyżka suszonego kopru,
przyprawa do kurczaka,
sól, pieprz,
4 łyżki oleju.
Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym – jak zrobić?
- Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu.
- Mięso kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na gorącym oleju na złoty kolor.
- Wodę i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy zioła i przyprawy. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy usmażone mięso. Sos doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany sosem polewamy ugotowaną kaszę. Smacznego 🙂
Sos z kurczaka do kaszy.
Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje
Aby kasza (lub ryż) nie była sucha, podczas gotowania zamiast soli do wody należy dodać kostkę rosołową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kasza gryczana z jajkiem
Następny przepis: Kasza jaglana na słodko z owocami i cynamonem