KARKÓWKOWE ROLADKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
- 12 plasterków chudej karkówki wieprzowej / ok.1,70 kg /
- 0.60 dkg mięsa mielonego z łopatki
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 cebule / w tym jedna do sosu /
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 mały słoik musztardy chrzanowej „Prymat”
- 6 średnich ogórków kiszonych
- sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek do smaku, olej do smażenia.
Karkówkowe roladki z kaszą gryczaną – jak zrobić?
-
1.
Warzywa pokroić w drobną kostkę, kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odsączyć. -
2.
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 1 1/2 cm plastry i rozbić z dwóch stron. -
3.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, włożyć jedną cebulę, czosnek i smażyć do lekkiego zrumienienia się. Dodać pokrojone ogórki i smażyć do czasu odparowania wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, przestudzić. -
4.
Do miski włożyć mięso mielone, wsypać kaszę oraz usmażone warzywa, przyprawić do smaku przyprawami oraz musztardą i wyrobić gładką masę. -
5.
Każdy plaster karkówki posypać solą, pieprzem, nałożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę jak gołąbki, posypać solą, pieprzem. -
6.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć roladki i smażyć na rumiano z dwóch stron podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody. -
7.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć. -
8.
Roladki zdjąć z patelni. -
9.
Na powstały tłuszcz ze smażenia wlać gorącą wodę, chwilę gotować, przyprawić do smaku przyprawami i musztardą. -
10.
W garnku ułożyć opieczone roladki, zalać sosem przelanym przez sito i gotować na wolnym ogniu do miękkości roladek. -
11.
Podawać z kaszą gryczaną z ulubionym dodatkiem. Najlepiej do tego smakują ogórki kiszone.
KARKÓWKOWE ROLADKI Z KASZĄ GRYCZANĄ – dodatkowe informacje
Jeśli kto woli w bardziej kalorycznej wersji to może sos zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie z dodatkiem słodkiej śmietany.
Roladki to jeden z przykładów, że można zjeść smacznie i zdrowo.