KARKÓWKOWE ROLADKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

KARKÓWKOWE ROLADKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

Karkówkowe roladki z kaszą gryczaną to potrawa, która doprawi Twoją dietę aromatem domowego obiadu. Soczyste mięso wieprzowe zawinięte w pełnoziarnistej kaszy gryczanej to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Ta kusząca propozycja jest nie tylko bardzo sycąca, ale również zdrowa – kasza gryczana zawiera błonnik i minerały, a karkówka to źródło dobrze przyswajalnego białka. Dzięki temu danie to jest idealne dla osób dbających o linię, które nie chcą rezygnować z tradycyjnej, polskiej kuchni. Co więcej, roladki mają niebywale efektowne wykończenie i z pewnością zrobią wrażenie na rodzinie lub gościach. Dla dodatkowego smaku można dodać ulubione przyprawy.

Składniki:

  • 12 plasterków chudej karkówki wieprzowej / ok.1,70 kg /
  • 0.60 dkg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 cebule / w tym jedna do sosu /
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 mały słoik musztardy chrzanowej „Prymat”
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek do smaku, olej do smażenia.

Karkówkowe roladki z kaszą gryczaną – jak zrobić?

  1. karkówkowe roladki z kaszą gryczaną

    1.


    Warzywa pokroić w drobną kostkę, kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odsączyć.

  2. karkówkowe roladki z kaszą gryczaną

    2.


    Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 1 1/2 cm plastry i rozbić z dwóch stron.

  3. karkówkowe roladki z kaszą gryczaną

    3.


    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, włożyć jedną cebulę, czosnek i smażyć do lekkiego zrumienienia się. Dodać pokrojone ogórki i smażyć do czasu odparowania wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, przestudzić.

  4. karkówkowe roladki z kaszą gryczaną

    4.


    Do miski włożyć mięso mielone, wsypać kaszę oraz usmażone warzywa, przyprawić do smaku przyprawami oraz musztardą i wyrobić gładką masę.

  5. karkówkowe roladki

    5.


    Każdy plaster karkówki posypać solą, pieprzem, nałożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę jak gołąbki, posypać solą, pieprzem.

  6. karkówkowe roladki z kaszą gryczaną

    6.


    Na patelni rozgrzać olej, włożyć roladki i smażyć na rumiano z dwóch stron podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody.

  7. karkówkowe roladki z kaszą gryczaną

    7.


    Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć.

  8. karkówkowe roladki z kaszą gryczaną

    8.


    Roladki zdjąć z patelni.

  9. karkówkowe roladki z kaszą gryczaną

    9.


    Na powstały tłuszcz ze smażenia wlać gorącą wodę, chwilę gotować, przyprawić do smaku przyprawami i musztardą.

  10. karkówkowe roladki z kaszą gryczaną

    10.


    W garnku ułożyć opieczone roladki, zalać sosem przelanym przez sito i gotować na wolnym ogniu do miękkości roladek.

  11. karkówkowe roladki z kaszą gryczaną

    11.


    Podawać z kaszą gryczaną z ulubionym dodatkiem. Najlepiej do tego smakują ogórki kiszone.

KARKÓWKOWE ROLADKI Z KASZĄ GRYCZANĄ – dodatkowe informacje

Jeśli kto woli w bardziej kalorycznej wersji to może sos zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie z dodatkiem słodkiej śmietany.

Roladki to jeden z przykładów, że można zjeść smacznie i zdrowo.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KARMEL
Następny przepis: Karmelizowana brukselka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode