KARKÓWKOWE ROLADKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
- 12 plasterków chudej karkówki wieprzowej / ok.1,70 kg /
- 0.60 dkg mięsa mielonego z łopatki
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 cebule / w tym jedna do sosu /
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 mały słoik musztardy chrzanowej „Prymat”
- 6 średnich ogórków kiszonych
- sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek do smaku, olej do smażenia.
Karkówkowe roladki z kaszą gryczaną – jak zrobić?
- 
     1. 
 Warzywa pokroić w drobną kostkę, kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odsączyć.
- 
     2. 
 Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 1 1/2 cm plastry i rozbić z dwóch stron.
- 
     3. 
 Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, włożyć jedną cebulę, czosnek i smażyć do lekkiego zrumienienia się. Dodać pokrojone ogórki i smażyć do czasu odparowania wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, przestudzić.
- 
     4. 
 Do miski włożyć mięso mielone, wsypać kaszę oraz usmażone warzywa, przyprawić do smaku przyprawami oraz musztardą i wyrobić gładką masę.
- 
     5. 
 Każdy plaster karkówki posypać solą, pieprzem, nałożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę jak gołąbki, posypać solą, pieprzem.
- 
     6. 
 Na patelni rozgrzać olej, włożyć roladki i smażyć na rumiano z dwóch stron podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody.
- 
     7. 
 Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć.
- 
     8. 
 Roladki zdjąć z patelni.
- 
     9. 
 Na powstały tłuszcz ze smażenia wlać gorącą wodę, chwilę gotować, przyprawić do smaku przyprawami i musztardą.
- 
     10. 
 W garnku ułożyć opieczone roladki, zalać sosem przelanym przez sito i gotować na wolnym ogniu do miękkości roladek.
- 
     11. 
 Podawać z kaszą gryczaną z ulubionym dodatkiem. Najlepiej do tego smakują ogórki kiszone.
KARKÓWKOWE ROLADKI Z KASZĄ GRYCZANĄ – dodatkowe informacje
Jeśli kto woli w bardziej kalorycznej wersji to może sos zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie z dodatkiem słodkiej śmietany.
Roladki to jeden z przykładów, że można zjeść smacznie i zdrowo.





