Karkówka z Piekarnika

Karkówka z Piekarnika

Przedstawiamy przepis na pyszną karkówkę bez kości prosto z piekarnika. To jedno z ulubionych, tradycyjnych dań mięsnych, które zawsze przypomina o domowym cieple. Karkówka z piekarnika to danie, które łatwo urozmaicić dowolnymi dodatkami, przyprawami czy ziołami. Idealnie smakuje zarówno na obiad, jak i na kolację. To znakomita propozycja na spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Mimo, że karkówka jest bardzo smaczna sama w sobie, to dopiero połączenie jej z wyselekcjonowanymi składnikami podkreśla jej walory smakowe. Ciepła, soczysta i aromatyczna – oto karkówka z pieca.

Składniki:

  • 2 kilogramy karkówki bez kości
  • 10 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • przyprawa do mięsa wieprzowego (według uznania)
  • przyprawa do karkówki (według uznania)
  • papryka w proszku czerwona
  • sól, pieprz (według uznania)
  • nici do związania

Karkówka z piekarnika – jak zrobić?

  1. 1.
    Karkówkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Obrałam czosnek, pokroiłam go w słupki. W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek.
  2. 2.
    Potem w miseczce zrobiłam z oleju i przypraw taką papkę 😉
  3. 3.
    Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę, związałam nićmi, zawinęłam w złotko i wstawiłam do lodówki na jedną dobę.
  4. 4.
    Po tym czasie wyjęłam karkówkę, przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyżkę oleju, rozsmarowałam). Rozgrzałam piekarnik do 180°C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 2 godziny, od czasu do czasu przekręcając ją. Po dwóch godzinach włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut i gotowa.

Karkówka z Piekarnika – dodatkowe informacje

Po upieczeniu karkówki z piekarnika, ważne jest, aby mięso odpoczęło przez jakiś czas. Następnie należy delikatnie ściągnąć nici, jeśli zostały użyte do spięcia mięsa, i można rozpocząć krojenie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KARKÓWKA Z GRILLA W ŚMIETANOWEJ MARYNACIE
Następny przepis: Karkówka z pieczarkami i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode