Karkówka z Piekarnika
Przedstawiamy przepis na pyszną karkówkę bez kości prosto z piekarnika. To jedno z ulubionych, tradycyjnych dań mięsnych, które zawsze przypomina o domowym cieple. Karkówka z piekarnika to danie, które łatwo urozmaicić dowolnymi dodatkami, przyprawami czy ziołami. Idealnie smakuje zarówno na obiad, jak i na kolację. To znakomita propozycja na spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Mimo, że karkówka jest bardzo smaczna sama w sobie, to dopiero połączenie jej z wyselekcjonowanymi składnikami podkreśla jej walory smakowe. Ciepła, soczysta i aromatyczna – oto karkówka z pieca.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy karkówki bez kości
- 10 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- przyprawa do mięsa wieprzowego (według uznania)
- przyprawa do karkówki (według uznania)
- papryka w proszku czerwona
- sól, pieprz (według uznania)
- nici do związania
Karkówka z piekarnika – jak zrobić?
-
1.
Karkówkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Obrałam czosnek, pokroiłam go w słupki. W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek. -
2.
Potem w miseczce zrobiłam z oleju i przypraw taką papkę 😉 -
3.
Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę, związałam nićmi, zawinęłam w złotko i wstawiłam do lodówki na jedną dobę. -
4.
Po tym czasie wyjęłam karkówkę, przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyżkę oleju, rozsmarowałam). Rozgrzałam piekarnik do 180°C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 2 godziny, od czasu do czasu przekręcając ją. Po dwóch godzinach włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut i gotowa.
Karkówka z Piekarnika – dodatkowe informacje
Po upieczeniu karkówki z piekarnika, ważne jest, aby mięso odpoczęło przez jakiś czas. Następnie należy delikatnie ściągnąć nici, jeśli zostały użyte do spięcia mięsa, i można rozpocząć krojenie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KARKÓWKA Z GRILLA W ŚMIETANOWEJ MARYNACIE
Następny przepis: Karkówka z pieczarkami i serem