Karkówka z pieczarkami i serem
Składniki:
- 10 plasterków karkówki
- 200 g sera
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- przyprawy
Karkówka z pieczarkami i serem – jak zrobić?
-
1.
Pieczarki myjemy, tniemy na plasterki i wrzucamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. -
2.
Karkówkę kroimy na porcje. -
3.
Przyprawiamy, marynujemy i odstawiamy na 2-3 godziny lub zostawiamy w lodówce na całą noc. -
4.
Po zamarynowaniu kładziemy karkówkę na woreczku, przykrywamy i rozbijamy młotkiem, aby przyprawy były dokładnie w mięsie. -
5.
Tak przygotowane plastry karkówki układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180-200 stopniach. Następnie przykrywamy folią aluminiową, aby mięso nie zrobiło się suche i pieczemy jeszcze około pół godziny. -
6.
Przekładamy do szkła żaroodpornego razem z sokiem od mięsa i pozostaw w piekarniku, aby karkówka się lekko sparowała. -
7.
Przed podaniem na stół wyjmujemy karkówkę, rozkładamy znów na blaszce i na każdym kawałku kładziemy porcję pieczarek i po plastrze sera. Zapiekamy około 10 min w 180 stopniach.
Karkówka z pieczarkami i serem – dodatkowe informacje
Karkówkę można również usmażyć na patelni, a później wstawić do piekarnika z pieczarkami i serem.