Karkówka z pieczarkami i serem

Karkówka z pieczarkami i serem

Podróżuj z nami po ugastrowany świecie smaków z naszym przepisem na karkówkę z pieczarkami i serem. To starannie dobrane połączenie mięsa, sera i grzybów stworzy niepowtarzalne doznania kulinarne, które na długo zapadną w pamięć. Karczek, jako jedna z najsmaczniejszych części wieprzowiny, w połączeniu z soczystymi pieczarkami i topionym serem, tworzą duo idealne do podania na obiad czy kolację. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne i syte danie, które zachwyci najbardziej wymagających smakoszy, nasz przepis na karkówkę z pieczarkami i serem jest właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • 10 plasterków karkówki
  • 200 g sera
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy

Karkówka z pieczarkami i serem – jak zrobić?

  1. pieczarki

    1.
    Pieczarki myjemy, tniemy na plasterki i wrzucamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem.

  2. karkóka

    2.
    Karkówkę kroimy na porcje.

  3. mięso

    3.
    Przyprawiamy, marynujemy i odstawiamy na 2-3 godziny lub zostawiamy w lodówce na całą noc.

  4. karkówka

    4.
    Po zamarynowaniu kładziemy karkówkę na woreczku, przykrywamy i rozbijamy młotkiem, aby przyprawy były dokładnie w mięsie.

  5. mięso

    5.
    Tak przygotowane plastry karkówki układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180-200 stopniach. Następnie przykrywamy folią aluminiową, aby mięso nie zrobiło się suche i pieczemy jeszcze około pół godziny.

  6. Mięso

    6.
    Przekładamy do szkła żaroodpornego razem z sokiem od mięsa i pozostaw w piekarniku, aby karkówka się lekko sparowała.

  7. Karkówka

    7.
    Przed podaniem na stół wyjmujemy karkówkę, rozkładamy znów na blaszce i na każdym kawałku kładziemy porcję pieczarek i po plastrze sera. Zapiekamy około 10 min w 180 stopniach.

Karkówka z pieczarkami i serem – dodatkowe informacje

Karkówkę można również usmażyć na patelni, a później wstawić do piekarnika z pieczarkami i serem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka z Piekarnika
Następny przepis: Karkówka z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode