Karkówka wieprzowa pieczona - soczysta i krucha

Karkówka wieprzowa pieczona – soczysta i krucha

Chociaż karkówka wieprzowa pieczona w całości wydaje się skomplikowana, w rzeczywistości jest prosta, a jej składniki są łatwo dostępne. Ponadto, jest to potrawa, która zawsze skutecznie rozbudza apetyty swoim aromatem. Kruchy mięsny kęsujest relacją między soczystym jędrnym mięsem i chrupiącą skórką. Ta pieczeń z karkówki jest tak smaczna, że smakuje idealnie solo, ale możemy także podawać ją z ulubionymi dodatkami. Bez względu na okoliczności, ta soczysta karkówka pieczona będzie zawsze doskonałym wyborem. Przepis jest prosty i gwarantuje, że karkówka będzie zawsze soczysta i krucha.

Składniki:

  • Karkówka pieczona:
  • cała karkówka wieprzowa
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1-2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 5-6 ząbków świeżego czosnku
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 10 g soli peklującej

Karkówka wieprzowa pieczona – soczysta i krucha – jak zrobić?

  1. Karkówka pieczona:
    Mięso umieścić w naczyniu w którym, będziemy je piec. Naczynie powinno mieć pokrywę. Mięso dokładnie natrzeć solą peklującą, następnie obsypać solą z każdej strony, odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia jeśli na mięsie jest nierozpuszczona sól delikatnie zetrzeć papierowym ręcznikiem.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim mięso, następnie posypać mielonym pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Odstawić pod przykryciem na parę godzin, a najlepiej na noc. Przed pieczeniem lekko skropić octem, delikatnie żeby nie zmyć przypraw. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, grzanie góra -dół i do gorącego pieca włożyć odkryte mięso. Gorące powietrze spowoduje, że na pieczeni powstanie chrupiąca skórka, a środek będzie soczysty.

Karkówka wieprzowa pieczona – soczysta i krucha – dodatkowe informacje

Mięso pieczemy cały czas odkryte, nie odwracamy w czasie pieczenia. Jeśli za mocno nam się przypieka nakrywamy papierem do pieczenia, ale nie szczelnie. Niewielki dodatek peklosoli spowoduje, że pieczone mięso będzie miało ładny kolor, w smaku peklosoli nie wyczujemy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z ziemniakami i surówką
Następny przepis: Karkówka w pysznym sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode