Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

Zapraszamy do odkrycia niezwykłych smaków z nutą egzotyki, które skrywa w sobie przepis na karkówkę po cygańsku. Ta niezwykle aromatyczna pieczeń, o soczystym i bogatym smaku zapewni wyjątkowe doznania kulinarne. Karkówka w sosie cygańskim to idealne danie na rodzinny obiad czy też spotkanie ze znajomymi. Jest prosta w wykonaniu, a jej niepowtarzalny smak zadowoli najbardziej wymagających miłośników kuchni. Karczek po cygańsku, to klasyczne danie z piekarnika, którego smak umilają wyjątkowe przyprawy. Z pewnością warto spróbować tej wyjątkowej wersji karkówki po cygańsku. Daj się oczarować jej smakiem!

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 40 dag. pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • Przyprawy: przyprawa uniwersalna
  • Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek octu winnego
  • 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
  • 1 koncentrat pomidorowy (200ml)
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • do smaku: sól, pieprz

Karkówka po cygańsku – jak zrobić?

  1. Przygotowanie:
    Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry. Delikatnie przyprawiamy przyprawą uniwersalną, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Karkówkę układamy na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy na półksiężyce i układamy na karkówce, następnie dodajemy starte na grube oczka pieczarki. Na koniec układamy cienkie plasterki czerwonej papryki. Przygotowujemy zalewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalewamy nią mięso i warzywa. Naczynie zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (160°C) na około dwie godziny. Podajemy z ziemniakami.

Porady – Dodatkowe informacje

Aby karkówka po cygańsku była krucha, należy przygotowywać ją cały czas pod zamknięciem. Jeśli zależy nam na bardziej spieczonym mięsie, to na 20 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywę naczynia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka pieczona z pieczarkami
Następny przepis: Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode