Karkówka pieczona w soli
Karkówka pieczona w soli to tradycyjne danie, które z pewnością zadowoli miłośników mięsnych specjałów. Proces pieczenia w soli zapewnia, że mięso jest soczyste, delikatne i intensywne w smaku. Składniki, z którymi będziemy pracować to nie tylko karczek, ale również sól – nieodłączny element, który sprawia, że potrawa zyskuje swoją wyjątkową konsystencję i smak. Karczek w soli jest to danie, które możemy podać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami na każdą okazję. Czy to na uroczysty obiad, czy na weekendowy lunch z rodziną – to potrawa, która zawsze zrobi wrażenie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Karkówka – 2,5 kg
- Sól – 1 kg
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Musztarda – 1 słoik
Karkówka pieczona w soli – jak zrobić?
- Karkówkę myjemy, osuszamy. Następnie nakłuwamy nożem wkładając w nakłute miejsce kawałki czosnku. Całą karkówkę dookoła nacieramy musztardą. Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wsypujemy sól na wysokość 2,5 – 3 cm. Na soli układamy przygotowaną karkówkę. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 – 180 stopni. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa – na 1 kg. mięsa godzina pieczenia. Tak więc jeżeli mamy 2 kg. mięsa to pieczemy 2 godziny. Po upieczeniu mięso kroimy w plastry, podajemy z ulubionym sosem.
Karkówka pieczona w soli – dodatkowe informacje
Gdyby z wierzchu mięso mocno się spiekło nakrywamy folią aluminiową. Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka pieczona w rękawie
Następny przepis: Karkówka pieczona z pieczarkami