Karkówka pieczona w rękawie
Karkówka pieczona w rękawie foliowym to danie, które zadowoli miłośników mięsnych przysmaków. Składają się na niego dobrane składniki, z karkówką w roli głównej. Pieczona w całości lub w plastrach, zawsze zachwyca smakiem i aromatem. Ciepło z pieca i przyprawy spowodują, że mięso będzie soczyste, a skórka – chrupiąca. Pieczenie karczku w rękawie to prosty sposób na przygotowanie obiadu domowego, rodzinnego – a może i na specjalną okazję? W naszym przepisie poznasz tajniki tego dania. Karkówka pieczona w rękawie foliowym to danie, które warto znać i umieć przygotować. Spróbuj raz, a na pewno pokochasz tę niezwykłą metodę pieczenia karkówki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- plastry karkówki wieprzowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka zmielonego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- szczypta pieprzu
- szczypta przyprawy chili
- łyżeczka czosnku granulowanego
Karkówka pieczona w rękawie – jak zrobić?
- Podane przyprawy mieszamy dokładnie z mąkami.
- Powstałą mieszankę, wsypujemy do rękawa do pieczenia. Następnie wkładamy plastry karkówki do rękawa.
- Zapinamy rękaw do pieczenia klipsem, i potrząsamy nim, tak aby przyprawa równomiernie pokryła każdy plaster mięsa.
- Następnie rękaw do pieczenia wraz z mięsem przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
1. Z podanej mieszanki możemy upiec także żeberka.
2. Mąka wtapia się w tłuszcz, tworząc smaczną panierkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka pieczona po staropolsku
Następny przepis: Karkówka pieczona w soli