Karkówka pieczona w rękawie

Karkówka pieczona w rękawie

Karkówka pieczona w rękawie foliowym to danie, które zadowoli miłośników mięsnych przysmaków. Składają się na niego dobrane składniki, z karkówką w roli głównej. Pieczona w całości lub w plastrach, zawsze zachwyca smakiem i aromatem. Ciepło z pieca i przyprawy spowodują, że mięso będzie soczyste, a skórka – chrupiąca. Pieczenie karczku w rękawie to prosty sposób na przygotowanie obiadu domowego, rodzinnego – a może i na specjalną okazję? W naszym przepisie poznasz tajniki tego dania. Karkówka pieczona w rękawie foliowym to danie, które warto znać i umieć przygotować. Spróbuj raz, a na pewno pokochasz tę niezwykłą metodę pieczenia karkówki.

Składniki:

  • plastry karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka zmielonego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta przyprawy chili
  • łyżeczka czosnku granulowanego

Karkówka pieczona w rękawie – jak zrobić?

  1. Podane przyprawy mieszamy dokładnie z mąkami.
  2. Powstałą mieszankę, wsypujemy do rękawa do pieczenia. Następnie wkładamy plastry karkówki do rękawa.
  3. Zapinamy rękaw do pieczenia klipsem, i potrząsamy nim, tak aby przyprawa równomiernie pokryła każdy plaster mięsa.
  4. Następnie rękaw do pieczenia wraz z mięsem przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

1. Z podanej mieszanki możemy upiec także żeberka.
2. Mąka wtapia się w tłuszcz, tworząc smaczną panierkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka pieczona po staropolsku
Następny przepis: Karkówka pieczona w soli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode