Karkówka pieczona w oliwno-ziołowej marynacie
Karkówka pieczona w oliwno-ziołowej marynacie to smakowity, aromatyczny przepis, który zachwyci wszystkich miłośników mięsnych dań. Wyróżnia go nietuzinkowe połączenie wyrazistych smaków karkówki i wykwintnej marynaty. Ta ostatnia, oparta na oliwie z oliwek i ziołach, nadaje mięsu niepowtarzalny charakter. Wybrane zioła do marynaty harmonizują z wołowiną, podkreślając jej naturalny smak i dodając wyrafinowanej nuty. Przepis ten jest doskonałą propozycją na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Kuszący wygląd i przepyszny smak karkówki pieczonej w marynacie z pewnością nie pozostaną obojętne dla naszych kubków smakowych. To danie, które zaskoczy swoim smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3/4 kg karkówki
- 8 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- po łyżce majeranku, tymianku, rozmarynu i soli
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- 3 łyżki octu winnego
Karkówka pieczona w oliwno-ziołowej marynacie – jak zrobić?
-
Dzień przed upieczeniem – marynata do karkówki:
Oliwę mieszamy z majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, octem winnym i przyprawą do gyrosa. Karkówkę dokładnie, z każdej strony solimy, nacinamy w kilku miejscach i wciskamy w nie czosnek pokrojony w plasterki. Następnie mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na noc. - Mięso pieczemy półtorej godziny (po 45 minut z każdej strony) w 180 stopniach na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Od czasu do czasu podlewamy wyciekającą oliwą, tak żeby było soczyste.
Karkówka pieczona w oliwno-ziołowej marynacie – dodatkowe informacje
Karkówkę pieczoną możemy także upiec w prodiżu. Postępujemy wtedy tak samo jak w przypadku pieczenia jej w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka pieczona na soli
Następny przepis: Karkówka pieczona po staropolsku