Karkówka pieczona na soli
Karkówka pieczona na soli to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki, które zadowoli podniebienia wielu smakoszy. To niezwykły sposób pieczenia, który gwarantuje soczystość i pełnię smaku mięsa. Sól tworzy natomiast nieprzepuszczalną powłokę, która zamyka w mięsie wszystkie soki, a jednocześnie nie pozwala na przesolenie, co daje efekt wykonanego na perfekcję dania. Karkówka pieczona na soli to klasyka i zarazem nowatorskość, która dzięki swojej prostocie potrafi zachwycić. To doskonały pomysł na obiad, ale również sprawdzi się jako danie na wyjątkowe okazje. Miłośnicy mięsa pieczonego w soli na pewno będą zadowoleni z tej propozycji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- okolo 1,3-1,5 kg karkowki
- 0,5 kg soli gruboziarnistej soli
- Marynata:
- po okolo 1 lyzeczce papryki slodkiej i ostrej w proszku
- pieprz swiezo mielony
- ulubione ziola suszone (np. prowansalskie)
- lyzeczka musztardy
Karkówka pieczona na soli – jak zrobić?
- Skladniki marynaty wymieszac razem.
- Karkowke umyc i osuszyc . Natrzec marynata i odstawic na okolo 2-3 godziny w chlodne miejsce.
- Blaszke wylozyc papierem do pieczenia . Wysypac na nia sol i ulozyc karkowke . Ewntualnie oczyscic z wiekszosci ziol ,bo ziola sie moga przypalic podczas pieczenia.
- Pieczemy w nagrzanym do okolo190- 180 st. piekarniku okolo poltorej godziny.
Porady – dodatkowe informacje
Mozna dorobic do tej karkowki Jakis ciemny sos i podac z kluskami slaskimi ,ziemniakami makaronem . swietnie sie komponuje z salatka z buraczkow. Mozna rowniez ostudzic i bedzie pyszna wedlina. Moj maz jadl na cieplo z bulka i musztarda .
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka pieczona - marynowana
Następny przepis: Karkówka pieczona w oliwno-ziołowej marynacie