Karkówka

Karkówka

Karkówka w maślance to niezwykle apetyczny sposób, by przyrządzić to popularne mięso. Ten wykwintny przepis, łączy w sobie delikatność wieprzowiny z wyrafinowanym smakiem maślanki, która nadaje mięsu niepowtarzalnej delikatności. Karkówka, zawierająca tłuszcz, dzięki długiemu gotowaniu jest niezwykle soczysta. Połączenie tych dwóch składników sprawia, że gotowe danie jest pełne smaku i aromatu. Doskonała na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek, karkówka w maślance z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis jest prosty, a wynik końcowy to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • maślanka (ok. 2 szklanek w tym przypadku)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju

Karkówka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem.Włożyć do szklanej miski,posolić i popieprzyć,zalać maślanką.Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia na patelnię wlać olej,na rozgrzany położyć plastry karkówki odsączone lekko z maślanki,i zrumienić z dwóch stron.Potem zmniejszyć ogień,wlać resztę maślanki i dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie.W razie konieczności dolać odrobinę wody w trakcie i pod koniec doprawić do smaku.Smacznego:)

Karkówka – dodatkowe informacje

Pod koniec smażenia można sobie mięso jeszcze doprawić do smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karczochy z masłem czosnkowym
Następny przepis: Karkade czyli napój z hibiskusa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode