Karkówka
Karkówka w maślance to niezwykle apetyczny sposób, by przyrządzić to popularne mięso. Ten wykwintny przepis, łączy w sobie delikatność wieprzowiny z wyrafinowanym smakiem maślanki, która nadaje mięsu niepowtarzalnej delikatności. Karkówka, zawierająca tłuszcz, dzięki długiemu gotowaniu jest niezwykle soczysta. Połączenie tych dwóch składników sprawia, że gotowe danie jest pełne smaku i aromatu. Doskonała na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek, karkówka w maślance z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis jest prosty, a wynik końcowy to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Karkówka – jak zrobić?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 plastry karkówki
- maślanka (ok. 2 szklanek w tym przypadku)
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
Karkówka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Karkówkę umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem.Włożyć do szklanej miski,posolić i popieprzyć,zalać maślanką.Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia na patelnię wlać olej,na rozgrzany położyć plastry karkówki odsączone lekko z maślanki,i zrumienić z dwóch stron.Potem zmniejszyć ogień,wlać resztę maślanki i dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie.W razie konieczności dolać odrobinę wody w trakcie i pod koniec doprawić do smaku.Smacznego:)
Karkówka – dodatkowe informacje
Pod koniec smażenia można sobie mięso jeszcze doprawić do smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karczochy z masłem czosnkowym
Następny przepis: Karkade czyli napój z hibiskusa