Karczochy po rzymsku - carciofi alla Romana

Karczochy po rzymsku – carciofi alla Romana

Karczochy po rzymsku, znane także jako carciofi alla romana, to przysmak kuchni włoskiej, niewątpliwie jedno z najbardziej charakterystycznych dań Rzymu. To prosta potrawa, pełna smaku, idealna na lekki obiad czy kolację. Tradycyjnie, karczochy są duszone w białym winie z dodatkiem czosnku, mięty i oliwy z oliwek, co nadaje im niepowtarzalny aromat i smak. Choć przygotowanie może wymagać trochę cierpliwości, efekt końcowy na pewno to wynagrodzi. Jest to danie wegańskie, które doskonale sprawdzi się jako przekąska, dodatek do głównego dania lub samodzielne danie. Zaskocz gości tą smaczną i zdrową propozycją!

Składniki:

  • 2 sztuki karczochów
  • 10 dekagramów zielonych oliwek
  • 8 dekagramów startego parmezanu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwa z oliwek

Karczochy po rzymsku – carciofi alla romana – jak zrobić?

  1. Ugotowane karczochy dzielimy na 2 lub 4 części i nakładamy pikantne nadzienie z oliwek, bułki tartej, parmezanu i ziół. Zjadamy również łodyżki.

Porady – Carciofi alla Romana – dodatkowe informacje

W sklepach są marynowane małe karczochy. Pokrojone na ćwiartki są smaczną przystawką Polecam też pokrojone w plastry i podsmażone na oliwie. Jednak potrawy przyrządzone ze świeżych karczochów mają smak niepowtarzalny. Z zewnątrz cierniste liście, a w środku delikatne dno kwiatowe, serce. Fioletowo-zielone pąki tego jadalnego ostu są wykwintnym warzywem. Aby delektować się ich smakiem trzeba je najpierw odpowiednio przygotować do dalszej obróbki. Bardzo młode, drobne odmiany, jak na moim zdjęciu, smukła, ciemnofioletowa , można spożywać w całości. Odrywamy płatek po płatku , zaczynając od brzegu. Zanurzamy spód płatka w sosie, może być tylko majonez i wygryzamy miąższ. Im bliżej serca, tym płatki są delikatniejsze, a część jadalna większa. Świeże karczochy jemy palcami, dlatego stawiamy miseczkę z wodą do obmycia palców. Odmiany o dużych główkach ,starsze wymagają trochę pracy. Karczochy umyć. Oderwać zewnętrzne płatki. Z każdego płatka ściąć nożyczkami szpilki. Łodygę skrócić do 10-15cm,po ugotowaniu jest bardzo smaczna. Wszystkie przecinane miejsca należy przetrzeć cytryną, aby zapobiec ciemnieniu. Niejadalne włókniste wnętrze, sianko wydrążyć łyżeczką. Gotujemy w zakwaszonej wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru około 15-20 min, aż listki będą odchodzić od nasady. Wyjąć i ułożyć listkami do dołu, aby wyciekła woda.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie
Następny przepis: karczek zapiekany w sosie słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode