Karczek pieczony z farszem
Karczek pieczony z farszem to wykwintne danie, które połączy w sobie solidną porcję mięsa z delikatnym farszem. Prawdziwy festiwal smaku i aromatu, idealny na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Jego sekretem są starannie dobrane składniki oraz pieczenie pod kontrolą, dzięki czemu mięso zachowuje swój soczysty smak, a farsz dodaje unikalnej nuty. Ta karkówka pieczona z farszem to połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą nowoczesności. Przygotowanie tego dania wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy na pewno to wynagrodzi.
admin
Składniki:
- Karkówka – 1 kg
- Pieczarki – 200g
- Żółty ser – 100g
- Vegeta
- Sól
- Czosnek
- 1 łyżka żelatyny
Karczek pieczony z farszem – jak zrobić?
- Karkówkę rozcinamy tak, by powstał płat. Mięso rozbijamy, przyprawiamy solą, vegetą i czosnkiem, posypujemy żelatyną. Odstawiamy na kilka godzin.
- Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i przyprawiamy do smaku. Gdy ostygną, dodajemy potarty żółty ser.
- Farsz pieczarkowy wykładamy na brzeg mięsa i zwijamy w roladę. Obwiązujemy sznurkiem.
- Wkładamy roladę do rękawa do pieczenia i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Karczek pieczony z farszem – dodatkowe informacje
Przyprawy, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę możemy wymieszać z olejem i taką mieszanką natrzeć mięso.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karczek pieczony w niskiej temperaturze
Następny przepis: Karczek pieczony w ziołach