KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe to prawdziwy rarytas, który doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań z przyjaciółmi. Połączenie chrupiącego, kruchego ciasta z nadzieniem z kapusty i grzybów to doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian. Idealne jako przekąska o dowolnej porze dnia. Sekret wyjątkowego smaku kapuśniaczków tkwi w idealnie wyważonym cięście, które łączy w sobie delikatność drożdży i kruchutkość. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga wyrobienia odpowiedniej konsystencji. Prawdziwą gwiazdą tego dania jest jednak kapusta, którą można doprawić według indywidualnych upodobań – chcemy, aby danie było nieco ostrzejsze, czy wolimy łagodniejszy smak?
Piotr Zieliński
Składniki:
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1/2 kg. mąki
- 5 dag. drożdży
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 15 dag. margaryny
- 2-3 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki masła-do podsmażenia pieczarek
- 1/2 kg. pieczarek
- sól,pieprz
- Jeśli robimy z mięsem to ok.30 dag-do 50 dag dowolnego mięsa gotowanego
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – jak zrobić?
- PRZYRZĄDZANIE CIASTA:
Mleko podgrzać, zrobić zaczyn (rozpuścić w nim drożdże+1 łyżka mąki+1 łyżka cukru). Margarynę rozpuścić. Mąkę wsypać do miski, dodać wszystkie składniki, zarobić ciasto. Nie czekać aż wyrośnie, tylko od razu wałkować i formować paszteciki.
- PRZYRZĄDZANIE FARSZU:
Kapustę obgotować, cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju na złoto. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć na maśle. Kapustę odsączyć, przekręcić przez maszynkę (jeśli dajemy mięso to również przepuszczamy przez maszynkę). Do kapusty dodajemy pieczarki, cebulkę, jajko, pieprz i sól – przyprawiamy do smaku.
- Kapuśniaczki pieczemy ok. 40 minut w 170° na złoty kolor.
KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE – dodatkowe informacje
Ja ciasto wałkuje robię wałek z farszu zakładam ciasto i kroję nożem na skos. Przed pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem, możemy posypać kminkiem – jak lubimy.