KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe to prawdziwy rarytas, który doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań z przyjaciółmi. Połączenie chrupiącego, kruchego ciasta z nadzieniem z kapusty i grzybów to doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian. Idealne jako przekąska o dowolnej porze dnia. Sekret wyjątkowego smaku kapuśniaczków tkwi w idealnie wyważonym cięście, które łączy w sobie delikatność drożdży i kruchutkość. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga wyrobienia odpowiedniej konsystencji. Prawdziwą gwiazdą tego dania jest jednak kapusta, którą można doprawić według indywidualnych upodobań – chcemy, aby danie było nieco ostrzejsze, czy wolimy łagodniejszy smak?

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1/2 kg. mąki
  • 5 dag. drożdży
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 15 dag. margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła-do podsmażenia pieczarek
  • 1/2 kg. pieczarek
  • sól,pieprz
  • Jeśli robimy z mięsem to ok.30 dag-do 50 dag dowolnego mięsa gotowanego

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – jak zrobić?

  1. PRZYRZĄDZANIE CIASTA:

    Mleko podgrzać, zrobić zaczyn (rozpuścić w nim drożdże+1 łyżka mąki+1 łyżka cukru). Margarynę rozpuścić. Mąkę wsypać do miski, dodać wszystkie składniki, zarobić ciasto. Nie czekać aż wyrośnie, tylko od razu wałkować i formować paszteciki.

  2. PRZYRZĄDZANIE FARSZU:

    Kapustę obgotować, cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju na złoto. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć na maśle. Kapustę odsączyć, przekręcić przez maszynkę (jeśli dajemy mięso to również przepuszczamy przez maszynkę). Do kapusty dodajemy pieczarki, cebulkę, jajko, pieprz i sól – przyprawiamy do smaku.

  3. Kapuśniaczki pieczemy ok. 40 minut w 170° na złoty kolor.

KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE – dodatkowe informacje

Ja ciasto wałkuje robię wałek z farszu zakładam ciasto i kroję nożem na skos. Przed pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem, możemy posypać kminkiem – jak lubimy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kapuściana zarzucajka
Następny przepis: Kapuśniaczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode