Kania w cieście
W tym wyjątkowym przepisie, „Kania w cieście”, występuje wykwintne połączenie smaków i tekstur, które z pewnością zachwyci wszystkich gości na kolację. Mięso kani jest delikatne, ale o wyrazistym, niepowtarzalnym smaku, które przy odpowiedniej obróbce staje się prawdziwą kulinarną rozkoszą. W połączeniu z delikatnym, chrupiącym ciastem, stwarza duet idealny, który rzuca cień na wszystkie inne dania na stole. Swoją elegancją i wyrafinowanym smakiem to danie wprowadzi nastrój luksusu na każde przyjęcie. Składniki są proste, ale technika przygotowania może wymagać nieco zdolności. Daj się zachwycić niezwykłym doznaniem jakie daje Kania w cieście.
admin
Składniki:
- Kanie,
- 1 szklanka pełna mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, majeranek.
Kania w cieście – jak zrobić?
- Mleko połączyć z mąką, roztrzepanymi jajkami i proszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować aby otrzymać kremową konsystencję bez grudek. Kanie oczyścić, umyć i posypać przyprawami.
- Następnie maczać w cieście i obsmarzyć z obu stron na rumiano. Usmarzone kanie można podawać według własnych upodobań (z pieczonymi ziemniakami, z chlebem lub z surówkami).
Kania w cieście – dodatkowe informacje
Przygotowane kanie można także obtoczyć w mące, jajku i bułce i usmażyć jak kotlet schabowy. Robiąc ciasto można także dodać sera żółtego startego na dużych oczkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kandyzowana skórka z cytryny
Następny przepis: Kanie smażone w panierce