Kanapka drwala

Kanapka drwala

Kanapka drwala to prawdziwa gratka dla miłośników pełnowartościowych, sycących posiłków. To połączenie prostoty wykonania z wyjątkowym smakiem, które doceni każdy fan solidnego jedzenia. Składniki do jej przygotowania to prawdziwe skarby polskiej kuchni, które zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Ta sprytne zaprojektowana kanapka zawiera wszystko, co drwal mógłby potrzebować na długie godziny ciężkiej pracy w lesie. Kanapka drwala to przepis, który sprawdzi się zarówno na szybkie śniadanie, piknik czy ciepłą kolację. Niezwykła kombinacja składników sprawia, że naprawdę warta jest tej chwili dla siebie. Uwierzcie, warto spróbować.

Składniki:

  • Przepis na 4 kanapki:
  • 4 bułki hamburger
  • 2 pomidory
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula czerwona
  • 1 sałata lodowa
  • 4 plasterki sera żółtego
  • ketchup
  • sos czosnkowy
  • 4 patyki od szaszłyków
  • 4 pomidorki cherry
  • Ser camembert:
  • 2 sery pleśniowe camembert
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej
  • Kotlety:
  • 0,15 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 0,15 kg mięsa wołowego mielonego
  • 1 jajko
  • bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • papryka słodka

Kanapka drwala – jak zrobić?

  1. Cebulę zetrzeć na tarce. Mięsa mielone połączyć z jajkiem, bułką, cebulą, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Uformować rozpłaszczone kotlety i usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej.
  2. Każdy ser camembert przecinamy na pół.
  3. Każdą połówkę sera moczymy w roztrzepanym wcześniej jajku i obtaczamy w bułce z dodatkiem szczypty pieprzu i papryki słodkiej Czynność powtarzamy. Musimy zadbać o to, by ser był dokładnie obtoczony w bułce, również boki, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nic nie wycieknie na patelnię podczas smażenia.
  4. Smażymy na średnim ogniu na głębokim tłuszczu, aż zrumieni nam się panierka. Oczywiście musimy ser w połowie smażenia delikatnie odwrócić, aby usmażył się z obu stron.Odsączamy na ręczniku papierowym.
  5. Pomidory i ogórki kroimy w plastry, a cebulę w półksiężyce.
  6. Składamy bułkę drwala: bułkę przecinamy na pół, kładziemy plaser żółtego sera, sałatę lodową, kotleta, cebulę, pomidor, ogórek, ser camembert, przykrywamy 2 połówka bułki dodajemy ketchup i sos czosnkowy. Przebijamy całą kanapkę patykiem i nabijamy pomidorka cherry. Smacznego:)

kanapka drwala – dodatkowe informacje

Kotlety można kupić gotowe też są dobre lub z przepisu, którego ja robię:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kanapka „Angry Bird”
Następny przepis: Kanapka jajko z kawiorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode