Kakaowe muffinki bez jajek
Zapraszamy do wypróbowania wyjątkowego przepisu na kakaowe muffinki bez jajek. Powstały z myślą o osobach na diecie bezjajecznej, ale także dla tych, którzy szukają alternatywnych smaków. Babeczki czekoladowe bez masła i mleka są równie pyszne, co tradycyjne. Przepis na babeczki bez jajek i mleka to propozycja dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, ale nie tylko. Muffinki czekoladowe bez jajek są wegańskie, a do ich przygotowania potrzebujesz naprawdę niewiele składników. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że zdrowa kuchnia może być naprawdę smaczna.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju
Kakaowe muffinki bez jajek – jak zrobić?
- Suche składniki wymieszać w 1 misce, mokre w drugiej. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20 minut w temp. 180st.
Kakaowe muffinki bez jajek – dodatkowe informacje
Do muffinek można włożyć dodatki – np. wiśnie z kompotu czy słoika, świeże banany, orzechy czy po łyżeczce serka waniliowego. Świetnie smakują również z polewą z białej czekolady i migdałami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kakaowa szarlotka sypana
Następny przepis: Kakaowe muffinki z wiśniami