Kakaowa szarlotka sypana

Kakaowa szarlotka sypana

Zapraszamy do odkrycia nowego oblicza tradycyjnej szarlotki – wersji kakaowej. Ten niebanalny wariant klasycznego ciasta z jabłkami jest bogatszy o głęboki, aksamitny smak kakao. W przepisie znajdziemy elementy amerykańskiej szarlotki, jak kruszonka na wierzchu, która dodaje tekstury i słodyczy. Kakaowa szarlotka sypana to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i szukają nowych smaków. Spodoba się również miłośnikom czekolady. Przygotowanie tego deseru to świetny sposób na urozmaicenie rodzinnego obiadu czy spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek (waga po obraniu)
  • cynamon
  • 100 g masła

Kakaowa szarlotka sypana – jak zrobić?

  1. 1.
    Masło włożyć do zamrażarki na godzinę. Mąkę przesiać i wymieszać ze wszystkimi suchymi składnikami, tj kaszą, cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. 2.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem, jeżeli jabłka są kwaśne.
  3. 3.
    Formę (20×20) wysmarować masłem. Wysypać na dno 1/3 suchych składników, rozłożyć połowę jabłek, 1/3 suchych składników, jabłka i resztę suchych składników. Jak już wszystko jest równomiernie usypane, na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, zmrożone masło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1 godz. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów. Smacznego 🙂

Szarlotka kakaowa, szarlotka amerykańska z kakao

Kakaowa szarlotka sypana – dodatkowe informacje

Zimne masło można też ustrugać nożem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kakaowa owsianka z orzechami
Następny przepis: Kakaowe muffinki bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode