Kajmakowe ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami

Kajmakowe ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami

Odkryj słodką, lekko kwaskową przyjemność kajmakowego ucieranego ciasta z czerwonymi porzeczkami. To przepyszne ciasto łączy w sobie bogactwo kremowego kajmaku z lekką kwasowością czerwonych porzeczek. Idealne na letnie popołudnie, kiedy porzeczki są najdoskonalej dojrzałe i pełne soku. Zaskakuje swoim wykwintnym smakiem, będąc jednocześnie proste w przygotowaniu. Składniki, które potrzebujesz na ten wyjątkowy placek z czerwonymi porzeczkami, są łatwo dostępne, a samo ciasto po upieczeniu jest wilgotne i soczyste, co tylko potęguje doznania smakowe. To ciasto z pewnością zadowoli miłośników niebanalnych deserów.

Składniki:

  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (lub jogurtu)
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 200 g masy kajmakowej
  • szczypta soli
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • oraz łyżka cukru do oprószenia porzeczek

Kajmakowe ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami – jak zrobić?

  1. 1.

    Porzeczki opłukać , obrać ze szypułek. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek homogenizowany , zmiksować. Następnie dodać masę kajmakową i roztopione masło, ponownie krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli , wymieszać. Na sam koniec do masy dodać szklankę porzeczek. Ciasto przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia , na wierzchu rozprowadzić pozostała szklankę czerwonych porzeczek, wierzch posypać cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut. Smacznego!

Kajmakowe ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami – dodatkowe informacje

Standardowa forma keksowa


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kajmakowe lody na serku mascarpone
Następny przepis: Kajmakowy sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode