Kajmakowy sernik na zimno

Kajmakowy sernik na zimno

Sernik kajmakowy na zimno to połączenie aksamitnego sernikowego wnętrza z delikatną nutą kajmaku. To prawdziwy rarytas dla miłośników tradycyjnych ciast, wzbogacony nowoczesnym, kremowym smakiem. Idealnie sprawdzi się jako deser na rodzinne uroczystości, spotkania ze znajomymi czy po prostu jako smaczne zwieńczenie weekendowego obiadu. Ciepłe, kajmakowe nuty i chłodzący sernik to kombinacja, która zadziwi niejedną osobę! Ten deser nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Szczególnie polecamy go na ciepłe, letnie dni, kiedy ochota na coś słodkiego pojawia się nagle i nieodparta. Zaskocz swoich bliskich tym niezwykłym deserem!

Składniki:

  • (do tortownicy o średnicy 26 cm)
  • opakowanie biszkoptów
  • 250g zmielonego twarogu
  • 250g mascarpone
  • 400g kajmaku
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka likieru orzechowego
  • 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ok. 100 ml gorącego mleka

Kajmakowy sernik na zimno – jak zrobić?

  1. Masę kajmakową ucieramy z likierem, aż będzie gładka i bez grudek, dodajemy do niej twaróg i mascarpone. Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie łączymy z masą serowo-kajmakową.
  2. W osobnej misce ubijamy śmietankę. Delikatnie mieszamy z masą.
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Na biszkopty wylewamy masę serowo-kajmakową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  4. Przed podaniem dekorujemy stróżkami masy kajmakowej, bitą śmietaną lub owocami.

Kajmakowy sernik na zimno – dodatkowe informacje

Przepis na kajmakowy sernik na zimno pochodzi ze strony http://mymankitchen.blogspot.com/2014/04/kajmakowy-sernik-na-zimno.html.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kajmakowe ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami
Następny przepis: Kakao na mleku z cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode