Kajmakowe lody na serku mascarpone
Przedstawiamy przepis na kremowe i delikatne kajmakowe lody na serku mascarpone. To połączenie dwóch intensywnych smaków, które tworzą harmonijną całość. Kajmak zapewnia słodycz i kremową konsystencję, a serek mascarpone dodaje subtelnego, mlecznego smaku, który idealnie równoważy kajmak. Co więcej, lody z mascarpone są łatwe do przygotowania w domu, nawet bez użycia maszyny do lodów. Są to idealne lody na gorące letnie dni, które zachwycą swoim smakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jeżeli jesteś fanem domowych lodów, ten przepis jest dla Ciebie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 25 dag serka mascarpone
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
Kajmakowe lody na serku mascarpone – jak zrobić?
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier waniliowy i ubijamy, aż ten cukier się rozpuści.
- Z kolei dodajemy serek mascarpone oraz kajmak. Miksujemy, aż masa będzie puszysta.
- Masę przekładamy do zamykanego, plastikowego pojemnika. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Od czasu do czasu mieszamy lody.
- Po upływie kilku godzin możemy nakładać lody i delektować się ich smakiem.
Słowa kluczowe: lody z mascarpone
Kajmakowe lody na serku mascarpone – dodatkowe informacje
Wykonanie lodów z mascarpone trwa 15 minut, tylko, że czas chłodzenia trwa kilka godzin.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka z ziemniakami i jabłkami
Następny przepis: Kajmakowe ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami