Kaczka z piekarnika z miodem i przyprawami
Pozwól, że przybliżę Ci smaki prawdziwej, domowej kuchni. Proponuję przystawkę o niepowtarzalnym smaku – kaczkę z piekarnika, polaną miodem i doprawioną wyselekcjonowanymi przyprawami, które dodadzą daniu wyrazistości. To starannie skomponowany przepis, łączący tradycyjne smaki kaczki z słodką nutą miodu i aromatem przypraw. Nie tylko miłośnicy mięsa znajdą w nim coś dla siebie. Kwaśny, słodki smak miodu idealnie balansuje intensywną nutę przypraw, tworząc niezapomnianą kompozycję smaków. To danie będzie doskonałym dodatkiem do każdej domowej, rodzinnej kolacji.
admin
Składniki:
- 1 kaczka bez podrobów, wypatroszona, o wadze około 2 kg
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki miodu
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki ketchupu
- ostra papryka w proszku
- przyprawa do kaczki
Kaczka z piekarnika z miodem i przyprawami – jak zrobić?
-
1.
Kaczkę myjemy dokładnie w środku, olej łączymy z przyprawami i miodem i smarujemy dokładnie kaczkę w środku i na zewnątrz. Przekładamy do naczynia i wlewamy litrę wody. -
2.
Kaczkę pieczemy w 180 stopniach przez ok 2 godziny. Gdyby się za mocno przypiekała przykrywamy folią aluminiową.
Słowa kluczowe: kaczka jakie przyprawy, kaczka w miodzie
Kaczka z piekarnika z miodem i przyprawami – dodatkowe informacje
Pamiętajmy aby kaczka wcześniej przed pieczeniem była do końca rozmrożona innaczej mięso będzie twarde i nie smaczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka w majeranku
Następny przepis: Kaczka z jabłkami w cydrze