Kaczka z piekarnika z miodem i przyprawami

Kaczka z piekarnika z miodem i przyprawami

Pozwól, że przybliżę Ci smaki prawdziwej, domowej kuchni. Proponuję przystawkę o niepowtarzalnym smaku – kaczkę z piekarnika, polaną miodem i doprawioną wyselekcjonowanymi przyprawami, które dodadzą daniu wyrazistości. To starannie skomponowany przepis, łączący tradycyjne smaki kaczki z słodką nutą miodu i aromatem przypraw. Nie tylko miłośnicy mięsa znajdą w nim coś dla siebie. Kwaśny, słodki smak miodu idealnie balansuje intensywną nutę przypraw, tworząc niezapomnianą kompozycję smaków. To danie będzie doskonałym dodatkiem do każdej domowej, rodzinnej kolacji.

Składniki:

  • 1 kaczka bez podrobów, wypatroszona, o wadze około 2 kg
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki ketchupu
  • ostra papryka w proszku
  • przyprawa do kaczki

Kaczka z piekarnika z miodem i przyprawami – jak zrobić?

  1. kaczka 1.
    Kaczkę myjemy dokładnie w środku, olej łączymy z przyprawami i miodem i smarujemy dokładnie kaczkę w środku i na zewnątrz. Przekładamy do naczynia i wlewamy litrę wody.
  2. kaczka 2.
    Kaczkę pieczemy w 180 stopniach przez ok 2 godziny. Gdyby się za mocno przypiekała przykrywamy folią aluminiową.

Słowa kluczowe: kaczka jakie przyprawy, kaczka w miodzie

Kaczka z piekarnika z miodem i przyprawami – dodatkowe informacje

Pamiętajmy aby kaczka wcześniej przed pieczeniem była do końca rozmrożona innaczej mięso będzie twarde i nie smaczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaczka w majeranku
Następny przepis: Kaczka z jabłkami w cydrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode