Kaczka pieczona z jesiennymi warzywami
Przygotowana dla amatorów rozkosznych i aromatycznych potraw, nasza Kaczka pieczona z jesiennymi warzywami na pewno zaspokoi twój apetyt. To danie, które łączy soczystą, kruchą kaczkę z pełnym smaku nadzieniem warzywnym. Idealnie uzupełniające się smaki warzyw i mięsa kaczki, sprawiają, że naprawdę warto poświęcić czas na przygotowanie tego specjału. Kaczka faszerowana warzywami, zwłaszcza gdy składniki są świeże i dobrze dobrane, to ciepły, jesienny posiłek. Aromat pieczonej kaczki nafaszerowanej warzywami sprawi, że każdy obiad stanie się wyjątkową uczta dla podniebienia. Bez względu na okazję, ten przepis na pewno zachwyci każdego miłośnika kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki masła
- sól i kolorowy pieprz
- kaczka około 2 kg (domowej hodowli)
- kieliszek madery
- gruszka
- 2 antonówki lub szare renety
- kilka węgierek
- 2 czerwone cebule lub kilka szalotek
- główka czosnku
- 2 – 3 łyżki miodu
Kaczka pieczona z jesiennymi warzywami – jak zrobić?
- Rozmaryn siekamy, następnie mieszamy z solą, pieprzem i masłem. Kaczkę przekładamy do brytfanny. Wkładamy rękę między skórę, a mięso i smarujemy masłem od wewnątrz. Tak samo smarujemy na zewnątrz. Skórę dodatkowo solimy i pieprzymy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy pod przykryciem.
- Po około godziny dolewamy maderę.
- Po 15 – 20 minutach dorzucamy pokrojone owoce oraz cebulę i czosnek.
- Całość polewamy płynnym miodem. Pieczemy już bez przykrycia około 40 minut.
Sposoby przygotowania kaczki faszerowanej warzywami oraz kaczki nadziewanej warzywami pozwalają na przygotowanie smacznego i aromatycznego dania.
Kaczka pieczona z jesiennymi warzywami – dodatkowe informacje
20 min przed końcem pieczenia możemy kaczkę dodatkowo posypać ulubionymi ziołami np. majerankiem. Żeby kaczka była jeszcze bardziej „owocowa” kilka cząstek owoców możemy włożyć do środka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka pieczona z jabłkami
Następny przepis: Kaczka pieczona z miodowymi jabłkami