Kacze udka pieczone z pomarańczą i miodem w rękawie
Kacze udka pieczone z pomarańczą i miodem w rękawie to wykwintny przepis, który sprawdzi się na każdą specjalną okazję. Połączenie soczystych udziec kaczki z delikatną nutą pomarańczy i słodkawym akcentem miodu tworzy wyjątkowo zharmonizowany smak, który wprowadzi wielbicieli kulinariów w zachwyt. Użycie rękawa do pieczenia zapewnia, że mięso będzie niezwykle miękkie i soczyste, a skórka przyjemnie chrupiąca. Ta elegancka potrawa jest równie efektowna, co smaczna, sprawiając, że każdy kęs jest prawdziwym doznaniem dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 udek kaczych (około 1,2 kg)
- 2 duże pomarańcze bez pestek
- 1 duża łyżka jasnego miodu
- Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do drobiu
- Rękaw do pieczenia
Kacze udka pieczone z pomarańczą i miodem w rękawie – jak zrobić?
- Oczyść, opłucz i osusz mięso.
- Natrzyj mięso solą, pieprzem i przyprawą. Odstaw na całą noc do lodówki.
- Natrzyj mięso miodem i dodaj kawałki pomarańczy. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Przełóż mięso wraz z owocami do rękawa.
- Włóż mięso w rękawie do nagrzanego piekarnika i piecz całą godzinę w naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.
- Zdejmij pokrywę z naczynia, rozerwij rękaw, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz mięso do miękkości, często polewając powstałym płynem.
- Przełóż upieczone mięso na półmisek z liśćmi sałaty i plastrami drugiej pomarańczy.
Słowa kluczowe: udka kacze w rękawie, udka kacze pieczone w rękawie, udka z kaczki w rękawie, udka z kaczki pieczone w rękawie
Kacze udka pieczone z pomarańczą i miodem w rękawie – dodatkowe informacje
1. Do pieczenia udka kacze w rękawie można dodać kilka 5-6 goździków, mięso będzie bardziej aromatyczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto
Następny przepis: Kaczka nadziewana kaszą