Jogurtowy deser z pastylką miętową w czekoladzie i galaretką

Jogurtowy deser z pastylką miętową w czekoladzie i galaretką

Kto powiedział, że desiery muszą być nudne? Mam dla was coś specjalnego – Jogurtowy deser z pastylką miętową w czekoladzie i galaretką. To połączenie kremowego jogurtu, świeżości mięty, delikatnej tekstury galaretki oraz czekolady tworzy prawdziwą symfonię smaku. Deser jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale również zaskakująco wyrafinowany, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Podsmażona pastylka miętowa dodaje temu deserowi wyjątkowej głębi smaku. To jest taki deser, który pokazuje, że z najprostszych składników można zrobić coś naprawdę wyjątkowego. Spróbuj, a z pewnością przekonasz się na własnej skórze.

Składniki:

  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 1 galaretka o smaku agrestowym
  • 800 g jogurtu z kawałkami brzoskwini
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody mineralnej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 pastylek miętowych w czekoladzie
  • Dodatkowo:
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • forma do galaretek lub forma tortowa – średnica 24 cm
  • odrobina oleju

Jogurtowy deser z pastylką miętową w czekoladzie i galaretką – jak zrobić?

  1. Formę do galaretek smaruję odrobiną oleju. Cytrynową galaretkę mieszam z 1,5 szklanki wrzątku wody, wlewam do formy, studzę, wstawiam do lodówki do zastudzenia. Żelatynę zalewam wodą mineralną, mieszam, pozostawiam na 10 minut, dodaję 1/4 szklankę wrzątku, mieszam, studzę. Jogurt miksuję z cukrem i sokiem z cytryny, dodaję żelatynę, miksuję, dodaję pokrojone na drobno miętowe pastylki, mieszam, wylewam na galaretkę w formie, wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Agrestową galaretkę mieszam w 1.5 szklanki wrzątku wody, odstawiam do wystudzenia, gdy zaczyna gęstnieć wylewam na masę jogurtową, wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia na ok. godzinę.

Jogurtowy deser z pastylką miętową w czekoladzie i galaretką – dodatkowe informacje

Mam formę do galaretek, to ułatwia pracę, jeśli ktoś nie ma, deser można zrobić w tortownicy. Dobrze dno formy wyłożyć biszkoptami, a boki posmarować masłem i osypać pokruszonymi biszkoptami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jogurtowo-bananowe lody na patyku
Następny przepis: Jutterbug - szweckie bezowe ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode