Jogurtowo-bananowe lody na patyku

Jogurtowo-bananowe lody na patyku

Ciepłe letnie dni to idealny czas na domowe, naturalne desery z mrożonych owoców. Jogurtowo-bananowe lody na patyku to lekka, orzeźwiająca przekąska, która z pewnością ucieszy zarówno dzieci jak i dorosłych. Ten prosty przepis jest łatwy do zrealizowania i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystko czego potrzebujesz, to dobrej jakości jogurt, banany, a także ulubione dodatki – np. miód, czekolada czy orzechy. Dieta naszej świnki morskiej nie pozwoli jej na spożycie tych pysznych lodów, ale nasze kubki smakowe na pewno będą zachwycone!

Składniki:

  • 200 ml małej śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego light
  • 3 średniej wielkości dojrzałe banany
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu (Kamis)

Jogurtowo-bananowe lody na patyku – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Śmietankę ubić na sztywną masę.

  2. 2.

    Banany zmiksować blenderem, wymieszać z jogurtem i cukrem.

  3. 3.

    Do masy bananowej dodawać po łyżce ubitej śmietanki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

  4. 4.

    Przelać masę do formy na lody na patyku lub do kubeczków, wtykając w nie patyczki/plastikowe łyżeczki.

Lody należy zamrażać ok. 4 godzin, dokładny czas zależy od temperatury i konkretnego modelu zamrażarki ;).

Słowa kluczowe: jogurtowo-bananowe, lody, patyk, przepis.

Jogurtowo-bananowe lody na patyku – dodatkowe informacje

Masę bananowo-jogurtową można podzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę gorzkiego kakao, dokładnie wymieszać. Do obu części dodać po połowie ubitej śmietanki i wymieszać. Następnie nakładać na zmianę po łyżce masy jasnej i ciemnej i zamrozić. Otrzymamy łaciate lody, które robią furorę wśród dzieciaków :-).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jogurtowiec z malinami
Następny przepis: Jogurtowy deser z pastylką miętową w czekoladzie i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode