Jogurtowo-bananowe lody na patyku
Składniki:
- 200 ml małej śmietanki 30%
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego light
- 3 średniej wielkości dojrzałe banany
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu (Kamis)
Jogurtowo-bananowe lody na patyku – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Śmietankę ubić na sztywną masę.
-
2.
Banany zmiksować blenderem, wymieszać z jogurtem i cukrem.
-
3.
Do masy bananowej dodawać po łyżce ubitej śmietanki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
-
4.
Przelać masę do formy na lody na patyku lub do kubeczków, wtykając w nie patyczki/plastikowe łyżeczki.
Lody należy zamrażać ok. 4 godzin, dokładny czas zależy od temperatury i konkretnego modelu zamrażarki ;).
Słowa kluczowe: jogurtowo-bananowe, lody, patyk, przepis.
Jogurtowo-bananowe lody na patyku – dodatkowe informacje
Masę bananowo-jogurtową można podzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę gorzkiego kakao, dokładnie wymieszać. Do obu części dodać po połowie ubitej śmietanki i wymieszać. Następnie nakładać na zmianę po łyżce masy jasnej i ciemnej i zamrozić. Otrzymamy łaciate lody, które robią furorę wśród dzieciaków :-).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jogurtowiec z malinami
Następny przepis: Jogurtowy deser z pastylką miętową w czekoladzie i galaretką