Jogurtowe bułki na sodzie

Jogurtowe bułki na sodzie

Spróbuj wyjątkowych, jogurtowych bułek na sodzie. Są to pyszne bułeczki bezglutenowe, które zachwycą cię swoim miękkim srodkiem i chrupiącą skórka. Ich skład bazuje na zdrowych składnikach, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Najważniejszą rolę w tej recepturze pełni soda, która sprawia, że bułki bezglutenowe są lekkie i puszyste. Smak tych bułeczek jest doskonale zrównoważony dzięki jogurtowi, który nadaje im niepowtarzalnej świeżości. Przepis na jogurtowe bułki na sodzie to doskonały pomysł na śniadanie czy podwieczorek – pasują zarówno do słonych, jak i do słodkich dodatków. Ciesz się zdrowym pieczywem przygotowanym w domowym zaciszu!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Jogurtowe bułki na sodzie – jak zrobić?

  1. 1.
    Mąkę przesiewamy solą i sodą do miski, wlewamy olej i dodajemy jogurt, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować.
  2. 2.
    Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki. Uformowałam ich osiem. Następnie bułeczki układamy na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy.
  3. 3.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, aż zrumienią się.
  4. 4.
    Gotowe bułki podajemy i życzę smacznego.

Jogurtowe bułki na sodzie – dodatkowe informacje

Z przepisu wyszło mi 8 bułek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jogurtowa pianka
Następny przepis: Jogurtowe ciasto z sezonowymi owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode