Jogurtowe bułki na sodzie
Spróbuj wyjątkowych, jogurtowych bułek na sodzie. Są to pyszne bułeczki bezglutenowe, które zachwycą cię swoim miękkim srodkiem i chrupiącą skórka. Ich skład bazuje na zdrowych składnikach, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Najważniejszą rolę w tej recepturze pełni soda, która sprawia, że bułki bezglutenowe są lekkie i puszyste. Smak tych bułeczek jest doskonale zrównoważony dzięki jogurtowi, który nadaje im niepowtarzalnej świeżości. Przepis na jogurtowe bułki na sodzie to doskonały pomysł na śniadanie czy podwieczorek – pasują zarówno do słonych, jak i do słodkich dodatków. Ciesz się zdrowym pieczywem przygotowanym w domowym zaciszu!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 40 dag mąki tortowej
- 40 dag jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Jogurtowe bułki na sodzie – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiewamy solą i sodą do miski, wlewamy olej i dodajemy jogurt, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować. -
2.
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki. Uformowałam ich osiem. Następnie bułeczki układamy na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy. -
3.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, aż zrumienią się. -
4.
Gotowe bułki podajemy i życzę smacznego.
Jogurtowe bułki na sodzie – dodatkowe informacje
Z przepisu wyszło mi 8 bułek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jogurtowa pianka
Następny przepis: Jogurtowe ciasto z sezonowymi owocami