jeżyki owsiane

jeżyki owsiane

Przepis na jeżyki owsiane to świetna opcja dla osób kochających słodkie przekąski, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Jest to danie, które cieszy się ogromną popularnością, szczególnie w sezonie zimowym. Jeżyki z płatków owsianych to pyszny deser, który można przygotować w domu bez dużego wysiłku. To proste ciasteczka, które są doskonałym uzupełnieniem do filiżanki gorącej kawy lub herbaty. Co więcej, ten przepis na jeżyki jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale również pełen składników odżywczych, takich jak błonnik, które są niezbędne dla zdrowej diety.

Składniki:

  • 100 gramów masła lub margaryny
  • 100 gramów cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki kakao
  • 150 gramów płatków owsianych

Jeżyki owsiane – jak zrobić?

  1. Masło roztopić w garnku, dodać do niego miód, kakao, cukier, starać się nie dopuścić do zagotowania, wymieszać wszystko na jednorodną masę, zdjąć z ognia, wsypać płatki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  2. Dwoma łyżkami formować niewielkie kopczyki, schłodzić do stwardnienia masy.
  3. Z podanej porcji wyszło mi 20 sztuk.

Sposób przygotowania: jeżyki z płatków owsianych.

Jeżyki owsiane – dodatkowe informacje

Zamiast płatków owsianych możemy dać kukurydziane.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jesienny tort dyniowy z babim latem z karmelu
Następny przepis: Jeżynówka, Nalewka jeżynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode