Jeżynówka, Nalewka jeżynowa

Jeżynówka, Nalewka jeżynowa

Jeżynówka to napój, który rozgrzewa i szczególnie smakuje w chłodne, jesienne wieczory. Ta tradycyjna, owocowa nalewka, może być wykonana na bazie wódki lub spirytusu. To popularna propozycja na wieczór ze znajomymi, czy rodzinne spotkania. Jeżynówka z dzikich owoców to prawdziwe, naturalne skarby naszej krajowej przyrody. Poniższy przepis na nalewkę jeżynową to niezawodny sposób na przetworzenie tych owoców, w mistrzowski sposób łączący słodko-kwaśny smak dojrzałych jeżyn z mocą spirytusu lub wódki. Królowa polskich nalewek smakuje doskonale w każdej postaci, warto zatem samodzielnie przygotować ten aromatyczny, domowy trunek.

Składniki:

  • Dojrzałe maliny
  • Cukier
  • Wódka lub spirytus

Jeżynówka, nalewka jeżynowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Dojrzałe owoce jeżyn wsypać do wyparzonego dużego słoja i zasypać cukrem. Zakręcić szczelnie słój. Ilość cukru powinna równać się wadze owoców. Następnie słój odkładamy na kilkanaście dni, tak aby cukier się rozpuścił. Gdy to nastąpi, zlewamy syrop (można przez sito) i mieszamy z wódką (można też użyć spirytusu, jeżeli chcemy mocniejszą nalewkę), pamiętając by alkoholu było tyle samo, co powstałego syropu.
  2. 2.
    Nalewkę jeżynową można pić od razu, lepiej jednak poczekać kilka – kilkanaście dni, aby dojrzała.

Przepis na nalewkę jeżynową na wódkę, nalewkę jeżynową na spirytusie, nalewkę jeżynową przepis.

Jeżynówka, Nalewka jeżynowa – dodatkowe informacje

Owoce można wykorzystać do placka, deserów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: jeżyki owsiane
Następny przepis: Języki teściowej z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode