Języki teściowej z cukinii

Języki teściowej z cukinii

„Języki teściowej” to ciekawe danie kuchni domowej, które z pewnością zapadnie Ci w pamięć. Ta niezwykła nazwa kryje w sobie przepyszną potrawę przygotowaną z łatwo dostępnych składników, a jej sercem są cukinie. Ta warzywna wersja tradycyjnej potrawy jest smaczna i zdrowa, a przy tym niezwykle prosta do przygotowania. Języki teściowej z cukinii to doskonały pomysł na przekąskę, lunch, a także jako element większej, rodzinnej uczty. Ten przepis jest idealny dla wszystkich, którzy cenią sobie kreatywność w kuchni i lubią odkrywać nowe smaki.

Składniki:

  • 2 słoiki 500 ml
  • 2 średnie cukinie, najlepiej młode – użyłam żółtą i zielona
  • 1 czerwona papryka ostra lub zwykła
  • 1 marchewka
  • po 2 ząbki czosnku do słoika
  • po gałązce kopru do każdego słoika
  • po gałązce pietruszki do każdego słoika
  • po 4 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika
  • po 2 kulki ziela angielskiego do słoika
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli z małą górką
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml octu spirytusowego do każdego słoika

Języki teściowej z cukinii – jak zrobić?

  1. Obrać marchewkę i zetrzeć w słupki na tarce, podzielić na pół i ułożyć na dnie słoików.
    Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i pietruszki, po 2 ząbki czosnku, po 4 ziarenka pieprzu i po 2 kulki ziela angielskiego.
    Cukinie wymyć i odciąć końcówki – najlepiej użyć młodą cukinię.
    Pokroić na cienkie plastry wzdłuż, najlepiej użyć do tego obieraka do warzyw. Plastry muszą być cienkie, żeby swobodnie się rolowały, bez łamania.
    Paprykę pokroić na słupki, jeśli użyjesz ostrą paprykę uzyskasz prawdziwy efekt „języka teściowej”. A jeśli w domu są dzieci, to lepiej użyj łagodnej papryki.
    Rozłożyć na deseczce plaster cukinii, położyć paseczek papryki na jednym z końców i rolować dość ciasno, następnie układać na dnie słoików.
    Zrobić zalewę, wlać do rondelka wodę, wsypać sól i cukier i zagotować.
    Do każdego słoika wlać po 50 ml octu, następnie zalać gorącą zalewą. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
    Pasteryzować 5 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
    Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.

Języki teściowej z cukinii – dodatkowe informacje

Cukinię można zamienić ogórkami gruntowymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jeżynówka, Nalewka jeżynowa
Następny przepis: Joguretka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode