Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa

Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa

Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa to pyszne, rozgrzewające danie, które z pewnością uprzyjemni chłodne, deszczowe dni. Bogactwo smaków, które skrywa w sobie, wprowadzi odrobinę optymizmu i ciepła do jesiennych wieczorów. Dynia i cukinia to warzywa, które smakują wyjątkowo w sezonie, dodatkowo są bardzo zdrowe. Zatem ta aromatyczna zupa, pełna witamin, to doskonała propozycja na zdrowy, jesienno-zimowy obiad. Ten aromatyczny, niewymagający dużej ilości składników przepis, to moc składników prozdrowotnych. Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa, dzięki kremowej konsystencji, smakuje wręcz nieziemsko, a przy tym jest niskokaloryczna – idealna dla osób dbających o linię.

Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 2 małe dynie
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (18% lub więcej)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 centymetry korzenia imbiru
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chili (1 cm)
  • 5 łyżek pestek dyni

Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa – jak zrobić?

  1. Obraną dynie i cukinię kroimy w 1-centymetrową kostkę.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w taką samą kostkę jak cukinię i dynię. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
  3. W garnku na rozgrzany olej z masłem wrzucamy cebulę i czosnek a po 2 minutach cukinię i dynię. Podsmażamy około 10 minut aż zaczną się szklić.
  4. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia, wtedy wrzucamy ziemniaki i gotujemy do ich miękkości, wrzucamy papryczkę i ścieramy korzeń imbiru.
  5. Miksujemy do gładkości, doprawiamy śmietanką, gałką, solą i odrobiną pieprzu. Miksujemy jeszcze raz do połączenia składników.
  6. Na suchej patelni prażymy pestki aż się zarumienią. Posypujemy przelaną do miseczek zupę.

Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś woli delikatniejszą wersję, nie wrzucajmy papryczki chili i doprawmy samym pieprzem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jesienna zupa z fasoli mung
Następny przepis: Jesienna tarta z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode