Jarskie kotlety z jajek i pieczarek

Jarskie kotlety z jajek i pieczarek

Jarskie kotlety z jajek i pieczarek to doskonała propozycja dla osób, które wybierają roślinne źródła białka. Te smakowite placki jarskie, pełne białka dostarczanego przez pieczarki i jajka, są idealnym wyborem na lekki obiad. Można je podawać własnoręcznie upieczonym pieczywem lub świeżymi warzywami. Przepis na te wszechstronne kotlety jarskie to sposób na szybką i sycącą potrawę. Wprowadź tę propozycję do swojego menu, a przekonasz się, że jarskie kotleciki z pieczarek i jaj będą trafiały do smaku zarówno miłośnikom diety wegetariańskiej, jak i mięsożercom.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Jarskie kotlety z jajek i pieczarek – jak zrobić?

  1. 9 jajek gotujemy na twardo. Wystudzone obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulkę na złoto, dodajemy pieczarki starte na tarce. Dusimy razem kilkanaście minut, aby woda odparowała. Studzimy. Mieszamy z jajkami.
  3. Wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Danie świetnie smakuje z ulubioną sałatką albo jako dodatek do ziemniaków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Japoński makaron soba z brokułem
Następny przepis: Jarskie naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode