Jarskie kotlety z jajek i pieczarek
Jarskie kotlety z jajek i pieczarek to doskonała propozycja dla osób, które wybierają roślinne źródła białka. Te smakowite placki jarskie, pełne białka dostarczanego przez pieczarki i jajka, są idealnym wyborem na lekki obiad. Można je podawać własnoręcznie upieczonym pieczywem lub świeżymi warzywami. Przepis na te wszechstronne kotlety jarskie to sposób na szybką i sycącą potrawę. Wprowadź tę propozycję do swojego menu, a przekonasz się, że jarskie kotleciki z pieczarek i jaj będą trafiały do smaku zarówno miłośnikom diety wegetariańskiej, jak i mięsożercom.
admin
Składniki:
- 10 jajek
- 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Jarskie kotlety z jajek i pieczarek – jak zrobić?
- 9 jajek gotujemy na twardo. Wystudzone obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulkę na złoto, dodajemy pieczarki starte na tarce. Dusimy razem kilkanaście minut, aby woda odparowała. Studzimy. Mieszamy z jajkami.
- Wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Danie świetnie smakuje z ulubioną sałatką albo jako dodatek do ziemniaków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Japoński makaron soba z brokułem
Następny przepis: Jarskie naleśniki