Japoński makaron soba z brokułem
Zapraszam do kuchni japońskiej na zdrowe danie pełne smaku – makaron soba z brokułem. Soba to rodzaj japońskiego makaronu z mąki gryczanej, znany ze swoich walorów zdrowotnych i unikalnego smaku. W połączeniu z brokułem, który jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych, tworzy sycącą, a jednocześnie lekką potrawę. Ta kompozycja smaków to prawdziwa gratka dla fanów kuchni azjatyckiej. Prosty w przygotowaniu, ale efektowny na talerzu makaron soba z brokułem jest doskonałą propozycją na rodzinny obiad czy orientalny wieczór z przyjaciółmi. Poznajcie tę wspaniałą kuchnię pełną bogactwa aromatów!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g makaronu soba
- 1 mały brokuł
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku marynowanego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku czosnkowego
- 2 łyżki sezamu
Japoński makaron soba z brokułem – jak zrobić?
-
1.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, aż będą wyraźnie zrumienione.
Makaron soba gotować w osolonej wodzie 5 minut lub według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć na sitku. -
2.
Oczyszczonego i podzielonego na różyczki brokuła gotować w dużej ilości wody 2-3 minuty, następnie przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. -
3.
Posiekany czosnek połączyć z sosem sojowym, octem balsamicznym, cukrem, olejem sezamowym i wymieszać, aż rozpuści się cukier. Powstałym sosem polać makaron, posypać posiekanym szczypiorkiem, dodać ugotowanego brokuła, wymieszać i odstawić na pół godziny, aby smaki się połączyły. Tuż przed podaniem posypać uprażonym sezamem.
Japoński makaron soba z brokułem – dodatkowe informacje
*to danie świetnie się sprawdzi na szybki obiad lub kolację.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jambalaya - danie jednogarnkowe pyszne i zdrowe
Następny przepis: Jarskie kotlety z jajek i pieczarek