Jałowcowy karczek z domowej wędzarni

Jałowcowy karczek z domowej wędzarni

Przedstawiamy unikalny przepis na jałowcowy karczek z domowej wędzarni, który zdecydowanie zasługuje na uwagę każdego miłośnika wędlin. To wspaniałe połączenie aromatycznego dymu jałowca z soczystym karczkiem, doprawione domowym peklowaniem to gwarancja niezapomnianego smaku. Zdradzimy Wam sekrety peklowania i wędzenia karczku, a także podpowiemy, jak perfekcyjnie zamarynować mięso. Jeżeli zastanawiałeś się kiedyś, jak wędzić karkówkę w domowych warunkach, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Przygotuj swoją wędzarnię i zanurz się w fascynujący proces tworzenia domowej wędliny.

Składniki:

  • 1 kg karczku
  • Marynata:
  • 1 l wody
  • 4 dag soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 jagód jałowca
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 5 ząbków czosnku

Jak przygotować jałowcowy karczek z domowej wędzarni?

  1. Karczek dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Wodę mieszamy z solą, cukrem, jagodami jałowca, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi. Zagotowujemy.
    Ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy. Gałązki rozmarynu myjemy i oddzielamy od nich listki. Delikatnie siekamy, by wydobyć z nich aromat.
    Rozmaryn i czosnek dodajemy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  3. Karczek umieszczamy w głębokim garnku lub misce i zalewamy przygotowaną, chłodną marynatą.
    Odstawiamy w chłodne miejsce na 6-10 dni, często obracając mięso.
  4. Karczek wyjmujemy z marynaty i osuszamy. Obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, tworząc pętelkę na górze.
    Wkładamy przygotowane mięso do gorącej wędzarni, zawieszamy na haku i wędzimy przez 5-6 godzin przy temperaturze 70-80 st.C. Używamy gorącego dymu mieszanki drzew owocowych.
  5. Uwędzony karczek zdejmujemy z haczyka i studzimy.

Słowa kluczowe: jak wędzić karkówkę, wędzenie karczku, peklowanie karkówki do wędzenia, jak zamarynować karczek, wędzenie karkówki, karczek.

Jak wędzić karkówkę – dodatkowe informacje

Ten karczek wspaniale smakuje podany bez żadnej obróbki, po uwędzeniu i ostudzeniu, ale możemy go także smażyć, a nawet podpiec.

Sprawdzi się jako dodatek do żurku, zupy chrzanowej, czy grochówki.

Najsmaczniejszy ze świeżym, domowym chlebem i chrzanem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jałowcówka (Gin) według Czarka
Następny przepis: Jambalaya - danie jednogarnkowe pyszne i zdrowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode