Jajka faszerowane szynką konserwową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą

Jajka faszerowane szynką konserwową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą

Poszukujecie ciekawych pomysłów na smaczne przekąski czy oryginalne przystawki? Mam dla was doskonały przepis, który z całą pewnością sprawdzi się na rodzinnej kolacji, przyjęciu, czy spotkaniu ze znajomymi. Jajka faszerowane szynką konserwową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą to prawdziwy hit kulinarnej fantazji. Wyjątkowe połączenie smaków w jednym daniu to coś, co zaskoczy waszych gości. Smakowitość jaj faszerowanych ogórkiem konserwowym czy ogórkiem kiszonym to oczywiście tylko niektóre z jego atutów. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekt końcowy – niepowtarzalny.

Składniki:

  • 13 jajek ugotowanych na twardo
  • 5-6 plasterków szynki konserwowej
  • 4-5 łyżek startego żółtego sera
  • 1 mała czerwona cebulka
  • ½ małej puszki kukurydzy konserwowej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany (lub jogurtu)
  • ½ łyżeczki musztardy ( u mnie sarepska)
  • sól, pieprz do smaku

Jajka faszerowane szynką konserwową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą – jak zrobić?

  1. Cebulę drobno siekamy i posypujemy delikatnie solą aby zmiękła.
  2. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka, które ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i razem ucieramy na gładko. Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy starty ser, drobno pokrojonego ogórka, cebulę, kukurydzę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli jest potrzeba możemy doprawić solą i pieprzem. Jajka nadziewamy przygotowanym farszem. Możemy udekorować według uznania. Smacznego!

Jajka faszerowane szynką konserwową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą – dodatkowe informacje

Tak przygotowany farsz smakuje znakomicie podany również na kanapkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka faszerowane szynką
Następny przepis: Jajka faszerowane w skorupkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode