Jajka faszerowane szynką konserwową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą
Poszukujecie ciekawych pomysłów na smaczne przekąski czy oryginalne przystawki? Mam dla was doskonały przepis, który z całą pewnością sprawdzi się na rodzinnej kolacji, przyjęciu, czy spotkaniu ze znajomymi. Jajka faszerowane szynką konserwową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą to prawdziwy hit kulinarnej fantazji. Wyjątkowe połączenie smaków w jednym daniu to coś, co zaskoczy waszych gości. Smakowitość jaj faszerowanych ogórkiem konserwowym czy ogórkiem kiszonym to oczywiście tylko niektóre z jego atutów. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekt końcowy – niepowtarzalny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 13 jajek ugotowanych na twardo
- 5-6 plasterków szynki konserwowej
- 4-5 łyżek startego żółtego sera
- 1 mała czerwona cebulka
- ½ małej puszki kukurydzy konserwowej
- 2-3 ogórki kiszone
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany (lub jogurtu)
- ½ łyżeczki musztardy ( u mnie sarepska)
- sól, pieprz do smaku
Jajka faszerowane szynką konserwową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą – jak zrobić?
- Cebulę drobno siekamy i posypujemy delikatnie solą aby zmiękła.
- Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka, które ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i razem ucieramy na gładko. Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy starty ser, drobno pokrojonego ogórka, cebulę, kukurydzę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli jest potrzeba możemy doprawić solą i pieprzem. Jajka nadziewamy przygotowanym farszem. Możemy udekorować według uznania. Smacznego!
Jajka faszerowane szynką konserwową, ogórkiem kiszonym i kukurydzą – dodatkowe informacje
Tak przygotowany farsz smakuje znakomicie podany również na kanapkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka faszerowane szynką
Następny przepis: Jajka faszerowane w skorupkach