Jajka faszerowane na ciepło

Jajka faszerowane na ciepło

Zapraszam na niepowtarzalny kulinarny wyczyn – jajka faszerowane na ciepło. To klasyczna przekąska, która nigdy nie wychodzi z mody. Ujęcie smaku i elegancji w prostym daniu to sztuka, ale ta oto propozycja pozwoli Ci to osiągnąć. Te pyszne jajka wypełnione bogatym nadzieniem na pewno zaskoczą i zadowolą Twoich gości. Idealne do podania na specjalne okazje, ale także jako element codziennego menu. Spróbuj tego przepisu, aby przekonać się, jak coś tak prostego jak jajka faszerowane, mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • PORCJA DLA 1 OSOBY:
  • 2 jajka
  • majonez
  • sól, pieprz, szczypiorek, 1 rzodkiewka
  • 1 łyżka majonezu
  • Farsz 1: same jajka ze szczypiorkiem i rzodkiewką
  • Farsz 2: jajka z kiełbaską i szczypiorkiem
  • Bułka tarta do panierki, olej do smażenia

Jak zrobić jajka faszerowane na ciepło?

  1. Jajka wsadzamy do gotującej się wody. Gotujemy od ponownego wrzenia 6-7 minut. Studzimy.
  2. Po ostudzeniu kroimy jajka na pół – najlepiej nożem ząbkowanym, uważając by nie uszkodzić przy tym skorupek.
  3. Delikatnie wyciągamy jajka ze skorupek. Kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na 2 miseczki.
    • Farsz 1: Dodajemy pokrojoną drobno rzodkiewkę i szczypiorek.
    • Farsz 2: Dodajemy pokrojoną w drobniutką kostkę kiełbaskę (kruchą, salami lub ulubioną) i szczypiorek.
  4. Farsz układamy w skorupkach wyrównują. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu do rumianego koloru. 🙂

Jajka faszerowane na ciepło – dodatkowe informacje

Majonez można zastąpić śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka faszerowane cebulą i pieczarkami
Następny przepis: Jajka faszerowane pastą jajeczną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode