Jajecznica z żółtym serem i oliwkami

Jajecznica z żółtym serem i oliwkami

Jajecznica to jedno z najbardziej uniwersalnych i prozaicznych dań śniadaniowych. Jednak dzisiaj mamy dla Ciebie propozycję na udoskonalenie tego prostego przepisu. Jajecznica z żółtym serem i oliwkami to połączenie wyrazistych smaków, które idealnie komponują się z delikatnością jajek. Doskonale sprawdzi się na weekendowe, leniwe śniadanie lub jako pożywny lunch. To danie, które jest proste w przygotowaniu, ale bogate w smaku. Ten przepis na pewno będzie doskonałym urozmaiceniem Twojego jadłospisu. Zachęcamy do eksperymentowania i dodania do jajecznicy swoich ulubionych składników. Jajecznica z oliwkami na pewno nie jest przepisem nudnym!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag szynki
  • mała cebula
  • 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Jajecznica z żółtym serem i oliwkami – jak zrobić?

  1. Zółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach, szynkę kroimy w kosteczkę, cebulę siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szynkę. Podsmażamy kilka minut i dodajemy cebulę.
  3. Jajka doprawione solą i pieprzem rozkłócamy w miseczce i wlewamy na patelnię. Dodajemy żółty ser, smażymy minutę, mieszamy z oliwkami. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Jajecznica z żółtym serem i oliwkami – dodatkowe informacje

Do tak przyrządzonej jajecznicy doskonale pasują grzanki z czosnkiem i oliwą z oliwek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajecznica ze szczypiorkiem
Następny przepis: Jajka faszerowane cebulą i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode