Jajecznica z żółtym serem i oliwkami
Jajecznica to jedno z najbardziej uniwersalnych i prozaicznych dań śniadaniowych. Jednak dzisiaj mamy dla Ciebie propozycję na udoskonalenie tego prostego przepisu. Jajecznica z żółtym serem i oliwkami to połączenie wyrazistych smaków, które idealnie komponują się z delikatnością jajek. Doskonale sprawdzi się na weekendowe, leniwe śniadanie lub jako pożywny lunch. To danie, które jest proste w przygotowaniu, ale bogate w smaku. Ten przepis na pewno będzie doskonałym urozmaiceniem Twojego jadłospisu. Zachęcamy do eksperymentowania i dodania do jajecznicy swoich ulubionych składników. Jajecznica z oliwkami na pewno nie jest przepisem nudnym!
admin
Składniki:
- 5 jajek
- 10 dag żółtego sera
- 10 dag szynki
- mała cebula
- 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach
- łyżka masła
- sól, pieprz
Jajecznica z żółtym serem i oliwkami – jak zrobić?
- Zółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach, szynkę kroimy w kosteczkę, cebulę siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szynkę. Podsmażamy kilka minut i dodajemy cebulę.
- Jajka doprawione solą i pieprzem rozkłócamy w miseczce i wlewamy na patelnię. Dodajemy żółty ser, smażymy minutę, mieszamy z oliwkami. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Jajecznica z żółtym serem i oliwkami – dodatkowe informacje
Do tak przyrządzonej jajecznicy doskonale pasują grzanki z czosnkiem i oliwą z oliwek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajecznica ze szczypiorkiem
Następny przepis: Jajka faszerowane cebulą i pieczarkami