Jagodzianki na oleju
Jagodzianki to ulubione słodkości wielu osób, zwłaszcza podczas sezonu letniego, kiedy jagody są najbardziej soczyste i pełne smaku. Dzisiaj prezentujemy nieco inną, ale równie pyszną wersję tego wypieku – jagodzianki na oleju. Ten unikalny przepis dodaje do klasycznej receptury nutę wyjątkowej lekkości i miękkości ciasta. Olej, jako dodatek, wpływa na to, że jagodzianki są bardziej pulchne, a jednocześnie nie tracą tradycyjnego, pełnego smaku jagód. To doskonała alternatywa dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i szukają nowych wariacji na temat ulubionych potraw.
admin
Składniki:
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 100 g. drożdży
- 1 kg mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 żółtka (białka odłożyć do wysmarowania bułek)
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- jagody 400-500 g.
- 4-5 łyżek cukru
- Lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 8-9 łyżek cukru pudru
Jagodzianki na oleju – jak zrobić?
- Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i żółtka. Wymieszać. Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
- Jagody przebrać i umyć. Odcedzić na sitku. Następnie wsypać do miski i dodać cukier. Wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na 6-7 kawałków.
- Ja każdy wałek podzieliłam na sześć, tylko jeden był większy i wyszło siedem. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć łyżkę jagód. Zakleić i uformować bułeczkę.
- Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.
- Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułki udekorować lukrem.
Jagodzianki na oleju – dodatkowe informacje
Zamiast lukru, można zrobić kruszonkę. Można też do białka dodać cukier puder i wysmarować bułki przed pieczeniem. Wtedy nie potrzeba już lukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jagodzianki
Następny przepis: Jaja faszerowane grzybkami marynowanymi