Jagodzianki na oleju

Jagodzianki na oleju

Jagodzianki to ulubione słodkości wielu osób, zwłaszcza podczas sezonu letniego, kiedy jagody są najbardziej soczyste i pełne smaku. Dzisiaj prezentujemy nieco inną, ale równie pyszną wersję tego wypieku – jagodzianki na oleju. Ten unikalny przepis dodaje do klasycznej receptury nutę wyjątkowej lekkości i miękkości ciasta. Olej, jako dodatek, wpływa na to, że jagodzianki są bardziej pulchne, a jednocześnie nie tracą tradycyjnego, pełnego smaku jagód. To doskonała alternatywa dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i szukają nowych wariacji na temat ulubionych potraw.

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g. drożdży
  • 1 kg mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 żółtka (białka odłożyć do wysmarowania bułek)
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • jagody 400-500 g.
  • 4-5 łyżek cukru
  • Lukier:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 8-9 łyżek cukru pudru

Jagodzianki na oleju – jak zrobić?

  1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i żółtka. Wymieszać. Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  2. Jagody przebrać i umyć. Odcedzić na sitku. Następnie wsypać do miski i dodać cukier. Wymieszać.
  3. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na 6-7 kawałków.
  4. Ja każdy wałek podzieliłam na sześć, tylko jeden był większy i wyszło siedem. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć łyżkę jagód. Zakleić i uformować bułeczkę.
  5. Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.
  6. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułki udekorować lukrem.

Jagodzianki na oleju – dodatkowe informacje

Zamiast lukru, można zrobić kruszonkę. Można też do białka dodać cukier puder i wysmarować bułki przed pieczeniem. Wtedy nie potrzeba już lukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jagodzianki
Następny przepis: Jaja faszerowane grzybkami marynowanymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode