Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem

Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem

Uwielbiana przez miłośników wątróbki, jagnięca wątróbka po włosku z makaronem to danie, które nie tylko daje szereg smaków na talerzu, ale również dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych. Ten przepis połączenia delikatnej jagnięcej wątróbki z makaronem jest inspirowany kuchnią włoską i z pewnością zachwyci zarówno osoby kochające klasykę, jak i szukające nowych, ekscytujących smaków. Starannie dobrany zestaw składników gwarantuje urozmaicony palcujący smak, a także czyni to danie świetnym źródłem białka. Koniecznie spróbuj i przekonaj się, czy jagnięca wątróbka po włosku podana z makaronem stanie się Twoim nowym ulubionym daniem.

Składniki:

  • 500 g wątróbki jagnięcej
  • 200 g makaronu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mała czerwona lub żółta papryka
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100 g parmezanu lub żółtego sera
  • 1 łyżeczka bazylii lub oregano
  • pieprz, sól

Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Przesmażyć warzywa przez 2-3 minuty. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przykryć i na małym ogniu gotować około 10 minut. Doprawić pieprzem i solą.
    Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Smażyć paski wątróbki aż się zetkną i zrumienią.
    Do ciepłego sosu dodać ugotowany makaron, dodać bazylię lub oregano i całość dokładnie wymieszać. Rozłożyć do 4 miseczek lub głębszych talerzy. Na wierzchu ułożyć wątróbkę. Podawać posypane parmezanem lub dobrze rozpuszczającym się serem żółtym.

Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem – dodatkowe informacje

W tej sposób można także przygotować wątróbkę drobiową czy wieprzową. Ze względu na zawartość tłuszczu będzie mniej chrupka i krucha, ale równie pyszna


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jaglany jabłecznik
Następny przepis: Jagnięce mielone kotleciki czyli Köfte z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode