Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem
Uwielbiana przez miłośników wątróbki, jagnięca wątróbka po włosku z makaronem to danie, które nie tylko daje szereg smaków na talerzu, ale również dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych. Ten przepis połączenia delikatnej jagnięcej wątróbki z makaronem jest inspirowany kuchnią włoską i z pewnością zachwyci zarówno osoby kochające klasykę, jak i szukające nowych, ekscytujących smaków. Starannie dobrany zestaw składników gwarantuje urozmaicony palcujący smak, a także czyni to danie świetnym źródłem białka. Koniecznie spróbuj i przekonaj się, czy jagnięca wątróbka po włosku podana z makaronem stanie się Twoim nowym ulubionym daniem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g wątróbki jagnięcej
- 200 g makaronu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- 1 mała czerwona lub żółta papryka
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 g parmezanu lub żółtego sera
- 1 łyżeczka bazylii lub oregano
- pieprz, sól
Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem – jak zrobić?
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Przesmażyć warzywa przez 2-3 minuty. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przykryć i na małym ogniu gotować około 10 minut. Doprawić pieprzem i solą.
Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Smażyć paski wątróbki aż się zetkną i zrumienią.
Do ciepłego sosu dodać ugotowany makaron, dodać bazylię lub oregano i całość dokładnie wymieszać. Rozłożyć do 4 miseczek lub głębszych talerzy. Na wierzchu ułożyć wątróbkę. Podawać posypane parmezanem lub dobrze rozpuszczającym się serem żółtym.
Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem – dodatkowe informacje
W tej sposób można także przygotować wątróbkę drobiową czy wieprzową. Ze względu na zawartość tłuszczu będzie mniej chrupka i krucha, ale równie pyszna
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jaglany jabłecznik
Następny przepis: Jagnięce mielone kotleciki czyli Köfte z grilla