Jaglany jabłecznik

Jaglany jabłecznik

Jaglany jabłecznik to doskonałe rozwiązanie dla osób ceniących zdrowe i naturalne smaki. Ten przysmak odznacza się niezwykle przyjemnym, lekko orzechowym smakiem kaszy jaglanej oraz słodko-kwasowym aromatem jesiennych jabłek. Jaglany jabłecznik to propozycja dla osób, które dbają o zdrową dietę i lubią eksperymentować w kuchni. Cieszy się ogromnym uznaniem zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Co więcej, to ciasto jest dosyć proste i szybkie w przygotowaniu, więc sprawdzi się perfekcyjnie jako deser na weekend, czy niespodziewane spotkania z bliskimi. Wykorzystanie kaszy jaglanej zamiast mąki sprawia, że jest to również dobra propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Spróbuj jaglanego jabłecznika – nie pożałujesz!

Składniki:

  • Forma o średnicy 28 cm
  • 400 g kaszy jaglanej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie cukier brązowy albo miód)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • 6 niedużych jabłek

Jaglany jabłecznik – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Przeszczep kaszę jaglaną kilkanaście razy dokładnie przepłucz, by pozbyć się osadu. Następnie sparzy wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Na koniec zalej ją wrzącą wodą w stosunku 1:2,5 (wody), dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego, na wierzchu połóż goździki. Gotuj na małym ogniu około 15 minut do momentu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Następnie odstaw ją pod przykryciem, by napęczniała i ostygła.
  2. Gdy kasza już będzie letnia, usuń goździki, zmiksuj ją blenderem wraz z mąką kukurydzianą, ksylitolem i cynamonem. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej pergaminem.
  3. Jabłka obierz z skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i z wierzchu ponacinaj. Ułóż na masie jaglanej następnie polej 1 łyżką rozpuszczonego oleju kokosowego.
  4. Ciasto piecz ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie zostawiłem/łam na noc do ostygnięcia i stężenia. Następnego dnia posyp ksylitolem w postaci pudru (po wcześniejszym zmieleniu w młynku) ewentualnie zwykłym cukrem pudrem.

Jaglany jabłecznik – dodatkowe informacje

Do ciasta zamiast ksylitolu można dodać zwykły cukier. O kaszy jaglanej na blogu www.drinkeatlive.blogspot.com


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jaglane kotleciki z piekarnika
Następny przepis: Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode