Jaglany jabłecznik
Jaglany jabłecznik to doskonałe rozwiązanie dla osób ceniących zdrowe i naturalne smaki. Ten przysmak odznacza się niezwykle przyjemnym, lekko orzechowym smakiem kaszy jaglanej oraz słodko-kwasowym aromatem jesiennych jabłek. Jaglany jabłecznik to propozycja dla osób, które dbają o zdrową dietę i lubią eksperymentować w kuchni. Cieszy się ogromnym uznaniem zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Co więcej, to ciasto jest dosyć proste i szybkie w przygotowaniu, więc sprawdzi się perfekcyjnie jako deser na weekend, czy niespodziewane spotkania z bliskimi. Wykorzystanie kaszy jaglanej zamiast mąki sprawia, że jest to również dobra propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Spróbuj jaglanego jabłecznika – nie pożałujesz!
Składniki:
- Forma o średnicy 28 cm
- 400 g kaszy jaglanej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie cukier brązowy albo miód)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
- 6 niedużych jabłek
Jaglany jabłecznik – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Przeszczep kaszę jaglaną kilkanaście razy dokładnie przepłucz, by pozbyć się osadu. Następnie sparzy wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Na koniec zalej ją wrzącą wodą w stosunku 1:2,5 (wody), dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego, na wierzchu połóż goździki. Gotuj na małym ogniu około 15 minut do momentu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Następnie odstaw ją pod przykryciem, by napęczniała i ostygła.
- Gdy kasza już będzie letnia, usuń goździki, zmiksuj ją blenderem wraz z mąką kukurydzianą, ksylitolem i cynamonem. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej pergaminem.
- Jabłka obierz z skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i z wierzchu ponacinaj. Ułóż na masie jaglanej następnie polej 1 łyżką rozpuszczonego oleju kokosowego.
- Ciasto piecz ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie zostawiłem/łam na noc do ostygnięcia i stężenia. Następnego dnia posyp ksylitolem w postaci pudru (po wcześniejszym zmieleniu w młynku) ewentualnie zwykłym cukrem pudrem.
Jaglany jabłecznik – dodatkowe informacje
Do ciasta zamiast ksylitolu można dodać zwykły cukier. O kaszy jaglanej na blogu www.drinkeatlive.blogspot.com
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jaglane kotleciki z piekarnika
Następny przepis: Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem