Jadło drwala
Składniki:
- Placki:
- 1 kg ziemniaków
- szklanka mąki pszennej
- jajko
- cebula
- przyprawa do potraw kucharek
- olej do smażenia
- Gulasz:
- 60 dag łopatki lub karczku
- marchew
- garść groszku
- papryka
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- przyprawa do potraw kucharek
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej w proszku
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- Oraz:
- śmietana kwaśna np. 12%
Jadło drwala – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na placki ziemniaczane, pokroić cebulę w drobną kosteczkę, dodać mąkę, jajko i przyprawić kucharkiem. Wszystko wymieszać i smażyć placki.
-
2.
Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić aż mięso zmięknie. Następnie dodać groszek, pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Przyprawić 1 łyżeczką kucharka. Dusić około 30 min. co jakiś czas podlewając wodą. Do garnuszka nalać troszkę wody i dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i zagęścić gulasz. Doprawić papryką słodką i ostrą w proszku oraz ewentualnie kucharkiem. Nakładać na talerz warstwami: placek, gulasz, placek, śmietana, a jeśli placki są duże można połowę placka polać sosem, przykryć druga połową i górę polać śmietaną.
-
3.
Smacznego.
Jadło drwala – dodatkowe informacje
Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną
Następny przepis: Jaglane ciasteczka z ziarnami