Jadło drwala

Jadło drwala

Jadło drwala, często mylone z podobnym w nazwie „jadłem niedźwiedzia”, to tradycyjna polska potrawa, powszechnie znana wśród miłośników treściwych, sycących dań. Jej nazwa nie jest przypadkowa – właśnie drwale, spędzający długie godziny na ciężkiej pracy w lesie, szukali prostych, ale pożywnych posiłków. Ten konkretny przepis oddaje duszę kuchni wiejskiej: składa się z prostych składników, takich jak mięso, ziemniaki, boczek, cebula czy kwas mlekowy, które po połączeniu dają niezwykle sycącą i smaczną potrawę. Idealna propozycja dla osób, które cenią sobie domowe, tradycyjne smaki.

Składniki:

  • Placki:
    • 1 kg ziemniaków
    • szklanka mąki pszennej
    • jajko
    • cebula
    • przyprawa do potraw kucharek
    • olej do smażenia
  • Gulasz:
    • 60 dag łopatki lub karczku
    • marchew
    • garść groszku
    • papryka
    • ziele angielskie
    • 2 liście laurowe
    • przyprawa do potraw kucharek
    • po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej w proszku
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • olej do smażenia
  • Oraz:
    • śmietana kwaśna np. 12%

Jadło drwala – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na placki ziemniaczane, pokroić cebulę w drobną kosteczkę, dodać mąkę, jajko i przyprawić kucharkiem. Wszystko wymieszać i smażyć placki.

  2. 2.

    Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić aż mięso zmięknie. Następnie dodać groszek, pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Przyprawić 1 łyżeczką kucharka. Dusić około 30 min. co jakiś czas podlewając wodą. Do garnuszka nalać troszkę wody i dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i zagęścić gulasz. Doprawić papryką słodką i ostrą w proszku oraz ewentualnie kucharkiem. Nakładać na talerz warstwami: placek, gulasz, placek, śmietana, a jeśli placki są duże można połowę placka polać sosem, przykryć druga połową i górę polać śmietaną.

  3. 3.

    Smacznego.

Jadło drwala – dodatkowe informacje

Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną
Następny przepis: Jaglane ciasteczka z ziarnami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode