Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi

Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi

Zapraszamy do przygotowania jednego z naszych ulubionych deserów: jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi. Ten klasyczny przysmak, z jego połączeniem słodkich jabłek, aromatycznego cynamonu i chrupiących orzechów włoskich, jest idealnym rozwiązaniem na chłodne, jesienne dni. Kruszonka dodaje deserowi niezwykłej tekstury i głębi smaku, działając jako doskonała kontra dla soczystych, lekko kwasowatych jabłek. Prosty do przygotowania i niesamowicie smaczny, ten deser z pewnością zachwyci wszystkich miłośników jabłkowych wypieków. Bez ważenia się, odkryjmy razem ten niezapomniany smak świątecznej tradycji!

Składniki:

  • (3-4 porcje)
  • 3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania)
  • Kruszonka:
  • 70g mąki pszennej/orkiszowej
  • 50g masła/margaryny
  • 45g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • orzechy włoskie do posypania

Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi – jak zrobić?

  1. Mąkę, masło oraz cukier należy wymieszać z cynamonem i następnie wyrobić do momentu otrzymania grubego, mokrego piasku. Ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 20 minut. (Można też włożyć do zamrażarki na czas przygotowania jabłek.) Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. (Można użyć kilku mniejszych naczynek.) Wierzch jabłek równomiernie posypać kruszonką (*) oraz kawałkami orzechów. Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200 stopniach. (Ciasto powinno być lekko zarumienione.)

Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi – dodatkowe informacje

(*) Dobrze schłodzoną kruszonkę najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: JABŁKA KARMELIZOWANE
Następny przepis: Jabłka prażone - w słoikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode