JABŁKA KARMELIZOWANE
Jabłka karmelizowane – to deser, który sprawi, że każda jesienno-zimowa chwila stanie się przytulniejsza. Ciepłe, słodkie, aromatyczne jabłka, otulone karmelową nutą, to komfortowy dodatek do niedzielnej kawy lub deser po obfitym obiedzie. Pachną jak dzieciństwo i beztroska zabawa na łonie natury. Nieważne, czy robisz je po raz pierwszy, czy jesteś już profesjonalistą w karmelizowaniu jabłek. Nasz przepis na jabłka karmelizowane w miodzie pozwoli Ci odkryć nowy smak tych znanych od lat owoców. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym niezwykłym połączeniem smaków i podaj im karmelizowane jabłko prosto z patelni.
admin
Składniki:
- 6 sztuk jabłek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mąki kartoflanej
Jak zrobić karmelizowane jabłka
- Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę lub talarki.
- Masło rozgrzać na patelni dodać jabłka, cukry, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
- Karmelizować, delikatnie mieszając co jakiś czas przez ok 15 minut (w zależności od rodzaju jabłek). Jabłka odstawić, nie powinny być rozgotowane ani też surowe.
Słowa kluczowe: karmelizowane, jabłka karmelizowane w miodzie, jak zrobić karmelizowane jabłka, karmelizowanie jabłek, jak karmelizować jabłka, karmelizowane jabłko, karmelizowane jabłka.
Porady – dodatkowe informacje
Jesli chcemy aby jabłka były słodsze możemy dodać więcej cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłecznik z kokosem i polewą z chałwy
Następny przepis: Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi