Jabłecznik w cieście drożdżowym z rodzynkami

Jabłecznik w cieście drożdżowym z rodzynkami

Ciesz się smakiem lata przez cały rok z Jabłecznikiem w cieście drożdżowym z rodzynkami! Ten smakowity deser to doskonałe połączenie kwasowatych jabłek, lekkiego i pulchnego ciasta drożdżowego oraz słodkich rodzynków. Właśnie takie prostotę i uniwersalność tej potrawy docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Jabłecznik w cieście drożdżowym z rodzynkami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia – niezwykle sycący, a zarazem delikatny i aromatyczny. Świetnie sprawdzi się na każdym stole, nie tylko podczas codziennych spotkań, ale również podczas rodzinnych świąt czy uroczystości. Ta wersja tradycyjnego jabłecznika to prawdziwa uczta dla wszystkich wielbicieli jabłek w cieście drożdżowym.

Składniki:

  • Forma: tortownica o średnicy 24 cm
  • Ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mąki + do podsypania
  • 2 małe jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki przegotowanego, ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg winnych jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki rodzynek
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Cukier puder do posypania ciasta
  • 2 łyżki bułki tartej

Jak zrobić jabłecznik w cieście drożdżowym z rodzynkami?

  1. Do miski wsypać 3 łyżki mąki, dodać pokruszone drożdże, wlać 2 łyżki ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz masła, wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie dodać stopione masło, wyrobić ponownie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.
  2. 2 jabłka odłożyć, pozostałe obrać, pokroić w kostkę, rozgotować. Następnie dodać cukier, masło, galaretkę oraz 2 jabłka obrane i pokrojone w grubszą kostkę, rodzynki, wymieszać, całość smażyć około 10 minut. Wystudzić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować koło. Formę natłuścić, wyłożyć ciastem dno i boki, nadmiar ciasta zebrać, odstawić na 10 minut by ciasto lekko podrosło. Wysypać bułką tartą, wyłożyć masę, zawinąć do środka lekko boki. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w temp. 170 stopni 60 minut, aż boki i wierzch ciasta się dobrze zrumienią. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik w cieście drożdżowym z rodzynkami – dodatkowe informacje

1. zamiast bułki tartej spód ciasta drożdżowego można posmarować dowolnym dżemem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłecznik pod chrupiącą pierzynką
Następny przepis: Jabłecznik z budyniem waniliowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode