Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką

Przedstawiam słodki przepis na ciasto, które nigdy nie zawodzi – Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników jabłek i słodkości. Jabłecznik na cieście biszkoptowym jest niezwykle puszysty i delikatny. Dodatkowym atutem jest szybkie i proste przygotowanie. Przygotuj się na wyjątkowy smak, który z pewnością zaskoczy Twoich gości! Słodkie jabłka, delikatny biszkopt i topiona galaretka tworzą doskonałą kompozycję smaków. Jabłecznik na biszkopcie to klasyczny smak, który nigdy nie wychodzi z mody. Zrób sobie przyjemność i przygotuj pyszny jabłecznik na biszkopcie!

Składniki:

  • Forma:20×36 cm
  • Składniki ciasto:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Papier do pieczenia
  • Sól do smaku
  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Cynamon do smaku
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietanki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 300 g ciastek delicji o smaku pomarańczowym
  • Wiórki gorzkiej czekolady

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie: jajka wybić, posolić do smaku, dodać cukier ubić na sztywną masę. Dodać przesianą mąkę połączona z mąką ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać, wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
  2. 2.
    Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody. Podgrzewać aż się rozpuści. Przestudzić.
  3. 3.
    Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, przełożyć do garczka o podwójnym dnie, podlać 1/3 szklanki wody, dodać cukier, delikatnie rozgotować by były kawałki jabłek, dodać galaretki, cynamon, dokładnie wymieszać, podgrzewać by galaretki się rozpuściły. Przestudzić, wyłożyć na upieczony, chłodny biszkopt, schłodzić. Na wierzchu ułożyć delicje, delikatnie wcisnąć w jabłka.
  4. 4.
    Śmietankę ubić , dodać zagęstnik wymieszany z cukrem pudrem, chwile ubijać. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać, wyłożyć na jabłka z delicjami, wyrównać np. widelcem, schłodzić. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

Porady – dodatkowe informacje

1. jabłka zamiast gotować można upraży w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Izaura
Następny przepis: Jabłecznik na cydrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode